Android, cel mai popular sistem de operare pentru telefoane mobile si tablete, este in centrul unei alerte extrem de serioase, cu impact pentru milioane de oameni din intreaga lume, iar asta pentru ca un nou malware numit Goldoson a fost descoperit in cadrul unor aplicatii descarcate de peste 100 de milioane de ori din GOogle Play Store.
Android este un sistem de operare gandit pentru a fi cat se poate de sigur, avand diverse masuri implementate pentru a-i proteja pe utilizatorii de telefoane si tablete, insa este si o tinta pentru hackeri, iar malware precum Goldoson ne arata ca exista foarte multe “oportunitati” pentru cei care vor sa inefcteze terminalele mobile.
Android este instalat pe miliarde de dispozitive mobile, majoritatea descarcand aplicatii din Google Play Store, iar acest malware numit Goldoson a fost descoperit in cel putin 60 de aplicatii, el putand extrage din terminalele mobile o varietate de informatii de identificare, inclusiv despre geolocalizare prin GPS.
Cei de la Googl eau eliminat aplicatiile din Google Play Store dupa ce a fost dezvaluita existenta acestei probleme, ea nefind, in esenta, cu Android, ci cu modul in care sunt facute aplicatiile, dar pentru ca sistemul de operare permite oferirea de acces la o varietate de date, aplicatiile trebuiau eliminate din magazin pentru a nu se fura multe date.
Android este, in general, atat de sigur, pe cat sunt utilizatorii dispusi sa dea acces la datele pe care le au, astfel ca intr-o mare masura siguranta depinde de oameni, iar in aceasta idee, este foarte important sa fim atenti la aplicatiile pe care le descarcam, si de unde le descarcam, pentru a nu risca sa avem datele furate, sau chiar mai rau.
“Echipa de cercetare mobilă a McAfee a descoperit o bibliotecă de software pe care am numit-o Goldoson, care colectează liste de aplicații instalate și un istoric al informațiilor despre dispozitivele Wi-Fi și Bluetooth, inclusiv locațiile GPS din apropiere. În plus, biblioteca este înarmată cu funcționalitatea de a efectua fraude publicitare făcând clic pe reclame în fundal fără consimțământul utilizatorului.”