Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o decizie de ultima ora cu un proiect de importanta nationala pentru scolile din Romania, iar asta deoarece pentru binele elevilor a decis sa desfasoare un proiect pilot al Comisiei Europene, scopul sau fiind sa previna segregarea in cadrul unitatilor de invatamant din tara.
Ministrul Educatiei explica mai jos cat de important este acest proiect, insa vorbeste deasemenea si despre faptul ca elevii vor beneficia de burse mai mari multumita noilor Legi ale Educatiei, ele fiind gandite pentru a le oferi posibilitatea de a fi recompensati pe masura muncii pe care o depun in fiecare zi.
“Reprezentanții celor 43 de unități de învățământ cu personalitate juridică, selectate pentru pilotarea metodologiei de monitorizare a segregării școlare, au participat, astăzi, 25 aprilie 2023, la o primă sesiune de informare cu echipele de proiect de la Ministerul Educației, DG REFORM și UNICEF.
Cele 43 de unități de învățământ participă la pilotare ca parte a unui proiect ce are drept obiectiv principal implementarea unui cadru instituțional adecvat, pentru a fi monitorizată, prevenită și combătută segregarea în sistemul educațional din România pe criteriul etnic, al dizabilității sau al cerințelor educaționale speciale, pe criteriul statutului socio-economic al familiilor, al mediului de rezidență și al performanțelor școlare ale beneficiarilor primari ai educației.
Este vorba despre proiectul „Support for Enhancing the Equity of the Education System in Romania through Preventing and Combating School Segregation”, derulat cu sprijinul Comisiei Europene în cadrul Instrumentului de Asistență Tehnică al DG REFORM și cu asistența tehnică a UNICEF România.
Întâlnirea de astăzi a avut loc în sistem online, iar demersul se înscrie în calendarul sesiunilor de informare și formare, organizate de Ministerul Educației, împreună cu UNICEF. În perioada aprilie – august 2023, cele 43 de unități de învățământ implicate în pilotare vor aplica normele metodologiei de monitorizare a segregării școlare. Segregarea este o formă gravă de discriminare și are drept consecință accesul inegal al copiilor la o educație de calitate, încălcarea exercitării în condiții de egalitate a dreptului la educație, precum și a demnității umane.
Reușitele elevilor merită recompensate! Potrivit modificărilor făcute prin #LegileEdu, aproximativ 1.000.000 de elevi se vor bucura de bursa anuală, iar alocările se vor realiza din bugetul Ministerului Educației. Care este valoarea minimă a burselor pe care elevii le pot obține ? Bursă de merit – 450 lei/lună; Bursă socială – 300 lei/lună; Bursă tehnologică – 300 lei/lună; Bursă de perfomanță – 700 lei/ lună. Dar asta nu e tot. Bursele sociale se vor acorda automat, în baza unei cereri și cu respectarea criteriilor. Am debirocratizat procesul pentru a sprijini elevii care au nevoie. Vom proteja elevii, procesul urmând să fie confidențial.”