Ministrul Sanatatii: Investitile foarte IMPORTANTE in Sistemul Medical pentru Toti Romanii

Ministrul Sanatatii Investitile IMPORTANTE Sistemul Medical Toti Romanii

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, vorbeste in mod oficial, in cadrul unui proiect de Hotarare de Guvern, despre investitiile substantiale care urmeaza sa fie facute in sistemul medical din Romania pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca atat cabinetele medificilor de familie, cat si cele de planning familial, vor beneficia de ele.

Ministrul Sanatatii detaliaza mai jos pentru ceea ce urmeaza sa fie folositi banii care sunt pusi la dispozitia medicilor, iar asta pentru ca vorbim despre sume insemnate care in mod normal nu ar fi disponibile, daca nu ar exista finantarile care sunt oferite prin intermediul PNRR pentru Romania, in acesti ani.

“Aceaste investiții corespund principiilor 3, 16 și 20 ale Pilonului, deoarece va conduce la facilitarea accesului la servicii de îngrijire pe termen lung, de bună calitate și abordabile, în special la servicii medicale la domiciliu și servicii comunitare. Activitățile prevăzute în cadrul investiției vor asigura accesul la servicii esențiale de asistență medicală de bază, inclusiv servicii de prevenție și de diagnostic și tratament precoce.

Astfel, acestea vor genera beneficii sociale substanțiale, atât prin eforturile de a îmbunătăți gradul de acoperire a serviciilor de asistență medicală primară (AMP) pentru populațiile sub-deservite, inclusiv pentru persoanele neacoperite de asigurare, cele aflate în sărăcie, cele care locuiesc în așezări care nu dispun de serviciile unui medic de familie sau au o densitate redusă a medicilor de familie raportată la populația rezidentă, dar și prin consolidarea, creșterea accesibilității și a calității serviciilor ambulatorii și spitalicești.

Investițiile în infrastructura medicală prespitalicească vor asigura, în funcție de context, elementele de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități și nevoi speciale (Principiul 17). Vor fi respectate, astfel, prevederile normativelor naționale în domeniu, iar acolo unde va fi cazul vor fi identificate, testate și implementate soluții inovative de accesibilizare. Finanțarea pentru programele menționate va fi asigurată prin cadrul Componentei 12 – Sănătate aferentă Planului Național de Redresare și Reziliență, după cum urmează.

Programului național de dotare cu echipamente a cabinetelor medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală se va realiza în concordanță cu Investiția specifică: I1.1 Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară – Alocare. Programului național de dotare cu echipamente a cabinetelor de planificare familială se va realiza în concordanță cu Investiția specifică: I1.5 Cabinete de planificare familială – Alocare.

Programului național de dotare cu echipamente a centrelor comunitare integrate se va realiza în concordanță cu Investiția specifică: I1.4 Centre comunitare integrate. Programului național de dotare cu ambulanțe de terapie intensivă nou-născuți se va realiza în concordanță cu Investiția specifică: I2.3. Secții de terapie intensivă pentru nou-născuți. Programului național de dotare cu unități mobile de screening pentru cancer se va realiza în concordanță cu Investiția specifică: I1.2. Unități medicale mobile.”