Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre o serie de foarte importante decizii de ultima ora, care au fost luate cu privire la medicamentele de care beneficiaza romanii din toata tara, iar asta pentru ca o serie de noi reglementari au fost impuse, ele vizand medicamentele oferite in mod gratuit.
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a semnat un ordin nou, care a intrat deja in vigoare si este publicat in Monitorul Oficial, el incluzand toate informatiile de mai jos, astfel ca va puteti face o idee foarte clara cu privire la modificarile pe care autoritatile le realizeaza din acest punct de vedere la ora actuala in Romania.
“În vederea includerii medicamentelor imunologice prevăzute la art. 242 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în lista de medicamente de care beneficiază asigurații cu sau fără contribuție personală, Comitetul Național de Vaccinologie desfășoară următoarele activități.
Realizează o analiză a tipurilor de vaccinări și grupelor de vârstă și risc la care acestea sunt recomandate în cadrul Programului național de vaccinare prevăzut în Ordinul ministrului sănătății nr. 964/2022 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică, cu modificările și completările ulterioare;
Transmite Ministerului Sănătății, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la intrării în vigoare a prezentei metodologii, lista tipurilor de medicamente imunologice pentru a fi introduse în lista de medicamente de care beneficiază asigurații cu sau fără contribuție personală, segmentele populaționale cărora li se adresează și gradul de compensare recomandat. Pentru stabilirea listei prevăzute la art. 1 lit. b), Comitetul Național de Vaccinologie va avea în vedere următoarele.
Medicamentele imunologice propuse și grupele de vârstă și risc sunt complementare celor care se recomandă în cadrul Programului național de vaccinare; recomandările organismelor europene și internaționale privind vaccinarea populației și grupele populaționale expuse la risc; date privind incidența și prevalența bolii prevenibile prin vaccinare, acolo unde sunt disponibile; datele de eficacitate și de siguranță a vaccinurilor; date de cost-eficacitate, acolo unde sunt disponibile.
În baza listei primite din partea Comitetului Național de Vaccinologie, Ministerul Sănătății, după consultarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Colegiului Farmaciștilor din România, inițiază o hotărâre de Guvern pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Actualizarea listei prevăzute la art. 3 se realizează periodic, în funcție de propunerile Comitetului Național de Vaccinologie și de fondurile disponibile la nivelul Ministerului Sănătății. În situația în care fondurile alocate Ministerului Sănătății pentru compensarea medicamentelor imunologice prevăzute la art. 1 sunt insuficiente, Ministerul Sănătății solicită Comitetului Național de Vaccinologie realizarea unei etapizări a tipurilor de vaccinuri și segmentele populaționale cărora li se adresează.”