Ministrul Sanatatii: Deciziile de ULTIMA ORA, ce Schimbari Oficiale se Fac in Sistemul Medical Acum

Ministrul Sanatatii Deciziile ULTIMA ORA Schimbari Oficiale Fac Sistemul Medical Acum

Ministrul Sanatatii anunta in mod oficial o serie de extrem de importante decizii de ultima ora care aduc si schimbari de insemnatate mare in sistemul medical din tara noastra, iar asta pentru ca voribm despre schimbari pentru terapia aplicata pacientilor infectati de Coronavirus in aceasta perioada in Romania.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre ceea ce se modifica in ceea ce priveste felul in care sunt tratati pacientii infectati cu Coronavirus, iar asta pentru ca modificarile prin care a trecut virusul, dar si evolutia tratamentului aplicat persoanelor infectate, aduce noi modificari pentru felul in care sunt vindecati oamenii.

“Persoana cu infecție asimptomatică cu SARS-CoV-2 nu necesită un tratament medicamentos. Îngrijirea pacienților cu forme ușoare de boală, în cazul pacienților fără factori de risc pentru evoluție severă, recurge la medicație simptomatică; simptomaticele pot fi utile și pentru pacienți cu forme mai severe de boală. Antiviralele au o eficiență cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat începând din primele zile de evoluție.

Raportul beneficiu/risc este cu atât mai mare cu cât pacientul are un risc mai mare de evoluție severă. De aceea antiviralele se administrează în primul rând pacienților cu forme nonsevere de boală care au factori de risc pentru evoluția severă. Dintre antivirale, remdesivir se recomandă în formele medii de boală la pacienți cu factori de risc pentru evoluție severă și în formele severe, pe criterii de disponibilitate, eficiență și riscuri.

Antiviralele cu administrare orală (molnupiravir, paxlovid) pot fi folosite în formele ușoare și medii de boală, la pacienții evaluați clinic, imagistic și biologic, atât la pacienții spitalizați cât și la cei tratați în ambulator. Anticorpii monoclonali neutralizanți sunt recomandați în formele ușoare și medii de boală, cât mai repede după debutul bolii; efectul benefic este mai ridicat în cazul administrării la pacienții cu factori de risc pentru evoluția severă a COVID-19.

Administrarea lor se va face în funcție de variantele virale majoritar circulante, odată cu actualizarea datelor științifice disponibile. Monitorizarea pacientului este extrem de importantă pentru a surprinde o evoluție a bolii din faza inițială, de multiplicare virală, către faza inflamatorie, ceea ce impune modificarea atitudinii terapeutice.

Tratamentul antiinflamator cu corticoizi (de preferat dexametazonă) este indicat la pacienții cu inflamație sistemică, care necesită administrare de oxigen. Imunomodulatoarele sunt rezervate doar cazurilor cu inflamație excesivă și deteriorare clinică rapid progresivă, necontrolată de corticoizi în doză antiinflamatorie, iar alegerea lor va depinde de eficiență, de efectele adverse posibile și de disponibilitatea lor la un moment dat.”