Ministrul Sanatatii a facut o serie de noi anunturi foarte importante care dezvaluie schimbari care sunt gandite pentru sistemul medical din Romania la ora actuala, si asta pentru ca vorbim despre o Ordonanta de Urgenta pe care Guvernul Romaniei vrea sa o adopte in perioada urmatoare pentru toti romanii.
Ministrul Sanatatii Detaliata mai jos cateva dintre modificarile pe care aceasta ordonanta de urgenta le va aduce, el vorbind despre colectarea detelor pacientilor si prelucrarea lor in unitatile sanitare si farmaceutice, elemente extrem de importante pentru buna indeplinire a prevederilor stabilite in OUG.
“Ținând cont de importanța colectării și prelucrării datelor furnizate de unitățile sanitare și farmaceutice, în vederea asigurării asistenței de sănătate publică, prevenirii îmbolnăvirilor și îmbunătățirii calității vieții, precum și în vederea asigurării intervențiilor specializate în situații de criză este necesară existența unei infrastructurii informatice corespunzătoare domeniului sănătății.
În acest sens se impune completarea din Ordonanței de Urgență nr. 180 din 22 octombrie 2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, precum și pentru stabilirea unor măsuri cu privire la acordarea concediilor medicale.
Această completare va permite, ca și pentru infecțiile produse de alți agenți patogeni, să fie realizată colectarea și corelarea datelor strict necesare furnizate de entitățile implicate în combaterea efectelor generate de bolile transmisibile. Ministerul Sănătății va utiliza Sistemul electronic de gestionare a informațiilor din sănătate – SEGIS Forms, dezvoltat și implementat de către Serviciul de Telecomunicații speciale, care reprezintă un sistem informatic, implementat pe unul sau mai multe servere și care oferă o infrastructură informatică corespunzătoare domeniului sănătății.
Procesul de colectare și de prelucrare a datelor furnizate de unitățile publice și agenții economici din domeniul sănătății va corespunde unor cerințe specifice.
În cadrul proiectului de act normativ sunt definiți operatorii sistemului SEGIS, respectiv: Ministerul Sănătății – operator principal; Institutul National de Sanatate Publică. Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.
Direcțiile de sănătate publică județene și a Municipiului București, precum și structurile de specialitate din cadrul ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie. Unitățile publice și private din domeniul sănătății care au obligația raportării datelor în ,,SEGIS-Forms”, stabilite prin alte acte normative; Medicii de familie. În SEGIS Forms vor fi colectate și prelucrate următoarele categorii de date: date statistice, date cu caracter personal, date cu caracter medical și date privind stocurile de medicamente și dispozitive medicale, precum și trasabilitatea acestora.”