Ministrul Sanatatii: Ordonanta de URGENTA cu Masuri IMPORTANTE pentru TOTI Romanii!

Ministrul Sanatatii Ordonanta URGENTA Masuri IMPORTANTE TOTI Romanii

Ministrul Sanatatii pregateste adoptarea de catre Guvernul Romaniei a unei noi Ordonante de Urgenta care va aduce o serie de masuri foarte importante in sistemul medical din Romania, iar asta pentru ca se pregatesc modificari pentru modul in care sunt stabilite preturile pentru unele dintre medicamente.

Ministrul Sanatatii explica mai jos una dintre situatiile in care se stabilesc preturile pentru gazele medicinale cu puritate 99.5%, si de ce in Europa preturile sunt stabilite in diverse moduri, inclusiv in functie de moul in care sunt produse acestea, si puse in distributie pentru unitatile medicale din Romania.

“În stabilirea prețurilor medicamentelor de uz uman, Ministerul Sănătății are în vedere exclusiv medicamentul (substanța activă), forma farmaceutică și forma de ambalare a acestuia raportat la unitatea terapeutică (forme solide), unitate de volum (forme lichide, suspensii după reconstituire), unitate de masă (cremă, unguent, pulbere).

În situația în care același medicament se prezință în țările de referință sub o altă formă de ambalare, se procedează la echivalarea corespunzătoare formei de ambalare din România. Modul în care medicamentele sunt ambalate și tipul ambalajului (blister, flacon, pungă, butelie etc.) nu constituie un element definitoriu în acest context.

Procesul de fabricaţie al gazelor medicinale de puritate 99,5% se realizează în conformitate cu cerinţele din Ghidul privind Bună Practică de Fabricaţie pentru Medicamente de Uz Uman (RBPF) aprobat prin Hotărârea Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale nr. 2/26.06.2017 si cu cerinţele din Farmacopeea Europeană („Ph Eur”).

Procesul de fabricaţie diferă în funcţie de forma sub care acestea sunt livrate către client, şi anume lichid sau comprimat, precum și de modul în care sunt ambalate, și anume butelie, cisternă, rezervor, vas criogenic. În acest context, se precizează faptul că există recipienți cu capacitate variabilă (cu titlu de exemplu: “rezervor criogenic mobil cu volumul de 425-680 l”, “tanc criogenic cu volumul 9000-29350 l”, “vas criogenic cu volumul de 1,23-21 l”).

Fapt ce conduce la situația în care nu se poate efectua asocierea și nici echivalarea cu produse similare din alte State la care România se referențiază. Pe cale de consecință, rezultă evidența faptului că metodologia de stabilire a prețurilor medicamentelor instituită prin Norme nu este aplicabilă în cazul gazelor medicinale. Toate unităţile dintr-o serie de recipienți care conțin gaz medicinal sunt identificate unic prin cod de bare. Codul de bare se atribuie unei butelii după înregistrarea datelor de identificare unică a buteliei (ex: producător, an de fabricaţie, serie de fabricaţie, ţară, volum geometric, tip butelie, tip gaz).”