Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial deciziile luate de Parlamentul Romaniei, prin Camera Deputatilor, pentru elevii si profesorii scolilor din toata Romania, iar asta pentru ca Ligia deca a confirmat ca proiectele Legilor Educatiei au fost votate si adoptate in comisii, in urma unui proces extrem de complex, in ultimele luni de zile.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre importanta majora a acestei realizari care va avea un impact extrem de mare pentru toata Romania, si asta pentru ca noile Legi ale Educatiei vor aduce schimbari profunde pentru sistemul educational din tara noastra, pentru generatiile care vor absolvi cursurile scolilor.
“Legile educației au fost adoptate, astăzi, de Camera Deputaților! Este un pas important pentru învățământul românesc! Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea și la îmbunătățirea acestor proiecte de legi. Pornim, cu forțe proaspete, către dezbaterea din Senat. Dezbaterea și colaborarea nasc întotdeauna cele mai bune rezultate, mai ales când există un țel comun: educație de calitate pentru un viitor mai bun al copiilor României.
Pachetul de Legi ale Educatiei reprezinta proiectul ambitios pe care coalitia de guvernare si l-a asumat. Ministerul, prin echipa sa, si cu ajutorul intregii societati, a elaborat un pachet de reforme coerente, si de masuri predictibile. Vorbim despre o modificare necesare a sistemului de invatamant, iar investitiile, prioritizarea zonelor defavorizate la alocarile bugetare, si masurile care vizeaza succesul pe intregul parcurs educational, sunt doar unii piloni de baza.
Invatamantul romanesc are nevoie de toata sustinerea. Protestul cadrelor didactice de astazi confirma acest lucru. Am clarificat, in discutiile pe care le-am avut inclusiv ieri cu reprezentantii federatiilor sindicale din invatamant, ca ne dorim aceleasi lucruri. In calitate de ministru al educatiei, voi lupta pentru ca profesia de dascal, de cadru didactic, sa fie respectata, inclusiv din punct de vedere al salarizarii.
Munca profesorilor trebuie apreciata, iar in minister vor gasi intotdeauna un partener. Legea invatamantului preuniversitar a fost intens dezbatuta, iar forma supusa procesului parlamentar reprezinta rezultatul unui efort colectiv la care au contribuit voluntar mii de oameni. Stim cu totii, insa, ca dezbaterea si colaborarea nasc intotdeauna cele mai bune rezultate, mai ales cand exista un tel comun.
Educatie de calitate pentru un viitor mai bun al tuturor copiilor Romaniei. In cadrul dezbaterilor Parlamentare din comisiile Camerei Deputatilor, la care am participat de fiecare data, a fost propus un numar mare de amendamente, iar multe dintre ele, care au fost si acceptate, adreseaza probleme importante ale invatamantului din Romania.”