Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial pentru milioane de romani din toata tara o premiera foarte importanta pentru medicina romaneasca, iar asta deoarece minsitrul PSD, Alexandru Rafila, vorbeste despre teleradiologia care poate fi oferita ca seirviciu de sanatate romanilor de catre oricare dintre unitatile medicale, de acum.
Ministrul Sanatatii a semnat un ordin princare le permite romanilor sa beneficieze de teleradiologie in Romania, Alexandru Rafila dorind sa aduca serviciile medicale mai aproape de oamenii din intreaga tara prin implementarea teleradiologiei ca o premiera in sistemul medical din Romania.
“Teleradiologia nu înlocuiește actul medical direct al radiodiagnosticului, acesta se va practica de fiecare dată când este posibil. Atunci când teleradiologia este folosită pentru a înlocui radiodiagnosticul direct, se ține cont de faptul că limitele acesteia sunt determinate de absența examenului clinic direct și de eventuala utilizare a unor protocoale de obținere a imaginii neadaptate pacientului sau afecțiunii.
Niciun medic radiolog nu poate fi obligat să practice teleradiologia. Practicarea teleradiologiei va respecta prevederile Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, cu modificările și completările ulterioare, și ale Codului de deontologie medicală. Teleradiologia este practicată astfel încât să fie în beneficiul pacienților și să garanteze siguranța acestora, fără să fie compromisă calitatea serviciilor de radiologie furnizate pacienților.
Teleradiologia se adresează pacienților cărora le-au fost obținute imagini aferente metodelor de explorare radioimagistică și pentru care este necesară interpretarea de specialitate a imaginilor obținute. Tipurile de servicii medicale pentru care se poate practica teleradiologia sunt examinările: radiologice convenționale, de computertomografie (CT), de mamografie, de ecografie, de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) și osteodensitometria DXA.
Pentru reinterpretări în vederea obținerii unei alte opinii medicale, este permisă practicarea în sistem de teleradiologie și pentru examinările de medicină nucleară sau hibride: scintigrafia, tomografia computerizată cu emisie monofotonică (SPECT), tomografia cu emisie de pozitroni (PET), tomografia cu emisie de pozitroni și computer tomografia, integrată într-un singur echipament (PET-CT), tomografia cu emisie de pozitroni și rezonanța magnetică, integrată într-un singur echipament (PET-RM).
Unitățile sanitare care au contractat medici radiologi sau furnizori de teleradiologie pot furniza servicii de teleradiologie pentru executarea actului medical în regim de urgență. Furnizarea serviciilor de teleradiologie, pentru executarea actului medical în regim de urgență prevăzut la alin. (1), poate fi oferită de medicul radiolog dacă contractul încheiat între furnizor și beneficiar prevede furnizarea serviciilor de teleradiologie pentru executarea actului medical în regim de urgență.”