Ministrul Educatiei: Declaratiile de ULTIMA ORA privind Situatia Scolilor si Liceelor, Cererea PSD

Ministrul Educatiei Declaratiile ULTIMA ORA Situatia Scolilor Liceelor Cererea PSD

Ministrul Educatiei a facut in mod oficial o serie de declaratii de ultima ora cu privire la situatia scolilor si liceelor din Romania, in contextul actual extrem de serios, Ligia Deca afirmand ca inclusiv in weekend se cauta solutii pentru evitarea unei greve generale, dar si posibila inghetare a anului scolar, situatia fiind tratata extrem de serios.

Ministrul Educatiei spune ca se cauta solutii pentru revendicarile sindicatelor din invatamant, afirmand ca nu comenteaza cererea PSD de a se ingheta negocierile rotativei guvernamentale, dar Ligia Deca sustine cresterea salariului profesorilor, in special a celor debutanti, care au salarii foarte mici.

“Noi la minister avem ca prioritate continuarea procesului educational in cele mai bune conditii, si finalizarea procesului de dezbatere parlamentara a legilor educatiei. Nu comentez discutiile care tin de sfera politicului. Asa cum am spus, pentru noi este important ca atat copiii, cat si cadrele didactice, sa desfasoare un proces normal, intelegand drepturile cadrelor didactice de a protesta pentru drepturile lor salariale.

Nu am inca o clarificare a urmatoarei intalniri a cadrelor didactice cu alti factori de decizie, dar atunci cand vom avea informatii, ele vor fi publice. Cred ca exista suficienta intelepciune la reprezentantii federatiilor sindicale, cat si in tot ceea ce priveste institutiile care au un rol in rezolvarea revendicarilor, pentru a nu se ajunge la inghetarea anului scolar.

Scopul nostru, al tuturor, este nu afectam procesul educational care se desfasoara, si care tine inclusiv de examenele nationale. Eu am convingerea ca vom ajunge la o solutie care sa nu afecteze finalizarea anului scolar. Salariul debutantului este intr-adevar mic, este un salariu nemotivant, tocmai de aceea este in jur de aproximativ 2.800 de LEI net.

Intr-adevar, in concurenta cu alte sectoare din societate si economie, nu este motivant din punct de vedere financiar, exista alte motivatii pentru a alege cariera didactica. Stabilitatea in cariera, care vine odata cu titularizarea, lucrul cu copiii, sunt oameni pasionati sa lucreze cu copiii, satisfactia procesului educational. Multi profesori care aleg aceasta cariera didactica, o aleg si in momentul de fata, din vocatie.

Grilele pe care le mentionam, care s-au lucrat impreuna cu ministerul, presupun o majorare, pe medie, de 60% a salariului. Daca ne aducem aminte, aceasta prevedere conform careia grila in invatamant trebuie sa plece de la salariul mediu pe economie, se afla ca un angajament in proiectul de lege al educatiei. Singurul motiv din cauza caruia nu il mai gasim acolo, este unul de tehnica legislativa.”