Ministrul Apararii a facut o serie de anunturi de ultima ora cu privire la Armata Romana, iara sta pentru ca ministrul PSD, Angel Tîlvăr, vorbeste in mod oficial despre momentul in care Romania ar urma sa poata folosi in misiuni avioanele F-35 pe care intentioneaza sa le cumpere pentru Fortele Aeriene in urmatorii ani.
Ministrul Apararii vorbeste deasemenea si despre colaborarea apropiata cu NATO, in contextul razboiului din Ucraina, apartenenta tarii noastre la alianta asigurandu-ne linistea in timp ce Rusia distruge Ucraina, iar mai multe detalii despre ceea ce spune ministrul PSD puteti vedea in momentul de fata mai jos.
“Avem intresul ca si industria sa poata fi implicata in programele de inzestrare ale Armatei Romane, iar Ministerul Economiei o face ori de cate ori, este posibil. Ne dorim acest lucru pentru achizitia avioanelor F-35, pentru ca ne situeaza undeva in varful lantului trofic din punct de vedere al inzestrarii cu astfel de capabilitati de lupta.
Avem situatii care ne trimit la 2029, alte situatii care ne trimit la 2030 (n. red. referitor la livrarea avioanelor F-35). In general, eu evit sa dau date foarte clare, pentru ca evit si sa nu ma tin de cuvant, dar acesta este intervalul pe care imi permit sa il aduc in discutie, pentru ca in discutiile pe care le-am avut cu principalii mei colaboratori, si cu Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, acestia au fost anii care s-au parut potriviti pentru a fi mentionati pentru operationalizare.
Faptul ca facem parte din cea mai puternica alianta militara din istoria acestei planete, alianta care acopera nevoile de securitate pentru mai mult de 1 miliard de oameni, este extrem de important. Iata, suntem acum in situatia in care suntem parteneri de nadejde, respectati in NATO. Din punctul nostru de vedere, ne dorim ca Marea Neagra sa aiba un profil mai bine definit, din punct de vedere al atentiei si al suportului.
Ne bucuram ca Marea Neagra a aparut in conceptul strategic de la Madrid. In formatul B9, pe care am avut onoarea sa il prezidez la Varsovia, am adus din nou in discutie importanta Marii Negre ca zona strategica pe acest flanc, tinand seama si de felul in care Rusia actioneaza in acest spatiu geografic.
Speram de la Vilnius, o accentuare a importantei Marii Negre in strategia NATO. Prezenta militara aliata in Romania este una importanta, una care ajuta, echilibreaza, si da caracterul de rezilienta si deterenta in aceasta parte a flancului estic. Colaboram foarte bine si intentionam ca aceasta prezenta militara sa continue, sa se extinda.”