Ministrul Apararii aduce in atentia romanilor deciziile foarte importante pentru razboiul din Ucraina luate la nivel european, iar asta pentru ca in cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe de la Bruxelles, agresiunea Rusiei a fost in centrul discutiilor care au fost purtate de catre omologii sai din cadrul tarilor UE si NATO.
Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre ceea ce a fost decis la nivel european cu privire la ajutarea Ucrainei, din punct de vedere al sustinerii eforturilor pe care tara le face pentru a respinge atacurile constante ale Rusiei, dar si pentru a-si recuceri teritoriile care au fost ocupate de catre inamic.
“Astăzi, la Bruxelles, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe, în formatul miniștrilor apărării, vom discuta despre sprijinul #UE pentru Ucraina. De asemenea, pe agenda #CAE se află inițiativele recente privind achizițiile în comun în domeniul apărării. Împreună cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, vom aborda aspecte privind cooperarea UE-NATO pe diferite paliere, în mod special din perspectiva asigurării unui răspuns comun la provocările din actualul mediu de securitate.
Cooperarea #UE – #NATO este vitală pentru un răspuns comun la provocările de securitate actuale, în special în domeniile operaționale comune: spațiu, domeniul maritim și cel cibernetic. Reuniunea Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării, care tocmai s-a încheiat la Bruxelles, a constituit o nouă oportunitate de a confirma sprijinul statelor europene pentru Ucraina.
În cadrul discuțiilor, am subliniat cât de important este sprijinul consistent al #UE pentru industria de apărare din statele est – europene, pentru a asigura consolidarea bazei industriale europene de o manieră inclusivă. Am reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina si Republica Moldova, pentru aspirațiile europene ale acestora.
Evoluția războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei a evidențiat importanța continuării sprijinului susținut pentru Kiev. Lecțiile desprinse în contextul războiului trebuie luate în considerare în procesele de dezvoltare a capabilităților militare, inclusiv în achiziția echipamentelor pentru apărare.
În marja reuniunii CAE, miniștrii apărării s-au reunit în cadrul Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA). Pe parcursul reuniunii s-au prezentat ultimele evaluări în ceea ce privește eforturile operaționale ale UE și progresele de etapă în privința Cooperării Structurate Permanente (PESCO). Discuțiile au fost substanțiale si au constituit o nouă oportunitate de a confirma sprijinul statelor europene pentru Ucraina. Au fost evidențiate demersurile recente la nivelul UE privind actualizarea politicii în domeniul apărării cibernetice.”