Virgil Popescu a facut o serie de anunturi de ultima ora, cu o serie de decizii majore careu au fost luate pentru Romania, iar asta pentru ca in primul rand vorbeste despre o foarte serioasa discutie avuta cu Canada, pentru dezvoltarea programului nuclear civil al Romaniei, Nicolae Ciuca discutand cu Justin Trudeau despre proces.
Virgil Popescu aduce deasemenea in atentie si reglementarea integrarii hidrogenului in randul surselor regenerabile cu emisii reduse de carbon, pentru industrie si transporturi, o propunere legislativa fiind initiata in acest sens, iar mai jos aveti toate detaliile cu privire la ceea ce va aduce aceasta in Romania.
“Canada este un partener de încredere pentru țara noastră, cu aport important în dezvoltarea programului nuclear civil al României. Încrederea reciprocă a fost reconfirmată în urma discuției pe care a purtat-o prim – ministrul României Nicolae Ionel Ciucă și premierul canadian Justin Trudeau. Cu această ocazie prim-ministrul României a apreciat sprijinul oferit de Canada pentru proiectul de reabilitare a Unității 1 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă.
Contribuție importantă la securitatea energetică a țării noastre și a întregii regiuni, inclusiv pentru Republica Moldova. Nicolae Ciucă a transmis că Guvernul României mizează în continuare pe cooperarea cu companiile canadiene pentru dezvoltarea programului nuclear civil și asigurarea energiei din surse curate și sigure, precum și pe sprijinul constant al Statelor Unite ale Americii.
Alături îi avem și pe partenerii din Franța, Italia, Japonia, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite. Prin cooperare ne vom atinge țintele asumate pentru a fi o țară independentă energetic. Propunerea legislativă privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor, pe care am inițiat-o alături de colega mea Oana Marciana Özmen și alți colegi parlamentari, a fost adoptată astăzi de colegii senatori.
Propunerea legislativă are drept obiect de reglementare integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi transporturilor. Propunerea legislativă stabileşte obligaţii în sarcina furnizorilor de combustibili pentru a asigura combustibili din surse regenerabile şi procentele minime de hidrogen din surse regenerabile din combustibilul utilizat în România.
Stabileşte de asemenea obligaţii în sarcina consumatorilor industriali de hidrogen de a obţine hidrogen din surse regenerabile şi procente minime de hidrogen a fi utilizate în procesul industrial pe termen scurt şi mediu. Totodată, propunerea legislativă stabileşte proceduri de calcul a cotelor procentuale prevăzute în cadrul legii, sarcini suplimentare pentru ANRE în emiterea certificatelor de furnizare de hidrogen din surse regenerabile şi verificarea respectării obligaţiilor de utilizare a hidrogenului din surse regenerabile de către actorii vizaţi de prezentul act normativ.”