Lucian Bode, ministrul PNL al MAI, a anuntat in mod oficial o premira foarte importanta pentru Romania, una despre care ar trebui sa stie milioane de romani din tara, iar asta pentru ca vorbeste despre investitiile IGSU pentru achizitia unor roboti pentru interventii speciale ale serviciilor de urgenta din tara.
Lucian Bode explica mai jos de ce este importanta aceasta investitie in valoare de 5 milioane de euro, pe care o realizeaza autoritatile cu bani din fonduri europene, investitiile fiind realizate pentru a oferi siguranta oamenilor care au nevoie de ajutor in situatii de urgenta in care vietile salvatorilor pot fi puse in pericol.
“O premieră pentru structurile noastre de intervenție în situații de urgență! Patru autospeciale dotate cu roboți pentru intervenții în cazul unor incendii cu degajări de substanțe periculoase au intrat în dotarea IGSU. Având la dispoziție acești roboți concepuți special pentru stingerea incendiilor, pompierii vor avea acces rapid în locuri dificile, dar, cel mai important, se vor reduce riscurile la care salvatorii se expun până aproape de zero.
Noutatea acestui tip de echipament constă în faptul că intervenția va fi operată de la distanță, fiind vorba despre acțiuni riscante, iar în acest mod este protejată viața pompierilor. Modul de distribuire a celor 4 autospeciale în județele Mureș, Brașov, Iași și regiunea București-Ilfov ține cont de specificul zonei, de acoperirea unui areal în care sunt prezente platforme industriale cu risc major de producere a unor accidente cu impact negativ asupra oamenilor și a comunităților.
Preocuparea noastră este să avem comunități protejate, iar intervențiile să se facă rapid și în siguranță pentru toată lumea. Felicit echipa DSU și IGSU care a inițiat și finalizat acest proiect finanțat din fonduri europene în valoare de peste 5 milioane de euro. Este un alt exemplu de succes și de viziune strategică aplicată în domeniul situațiilor de urgență. Misiuni ușoare salvatorilor noștri și toate îndeplinite cu succes!
Cei 16 roboți aferenți celor 4 autospeciale pot îndeplini misiuni de stingere a incendiilor, de evacuare a fumului și a gazelor, de observare, iluminare a zonelor de acțiune, transport echipamente și persoane rănite, analiză a mediului afectat cu ajutorul senzorilor și transmiterea informațiilor despre acesta către un monitor.
Colectarea și transmiterea imaginilor foto și video atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, detecție chimică și nucleară, precum și eliberarea căilor de acces prin spargere/împingere, tractare/remorcare. Controlul roboților se face de la distanță prin intermediul telecomenzii fără fir, tip joystick, cu tabletă, pe care sunt afișate toate comenzile și datele primite de la accesoriile/echipamentele specifice de intervenție.”