Ministerul Apararii: Anunturile Oficiale de ULTIMA ORA Transmise Romanilor din Tara

Ministerul Apararii Anunturile Oficiale ULTIMA ORA Transmise Romanilor Tara

Ministerul Apararii ii anunta in mod oficial pe romanii din intreaga tara in legatura cu o serie de anunturi oficiale de mare importanta, care vizeaza o serie de masuri care au fost luate pentru intarirea relatiei cu Republica Moldova, iar asta pentru ca zilele trecute a avut loc o intalnire la Targu Mures intre reprezentantii statelor.

Ministerul Apararii a extins in ultimul an colaborarea cu Republica Moldova in ceea ce priveste domeniul militar, tara noastra sora fiind sub o presiune uriasa din cauza razboiului din Rusia, iar ajutorul pe care il primeste de la comunitatea europeana este unul extrem de important, Romania sustinand-o oricum poate.

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, a condus, în zilele de 12 și 13 iunie, alături de omologul din Republica Moldova, Valeriu Mija, secretar de stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naţionale şi interoperabilităţii militare, cea de-a VIII-a reuniune a Comisiei militare mixte România-Republica Moldova, activitate care a avut loc la Târgu Mureș.

În deschiderea lucrărilor comisiei, secretarul de stat Simona Cojocaru a subliniat importanța consolidării nivelului cooperării în domeniul apărării între cele două țări, în contextul unui mediu de securitate extrem de volatil în regiunea Mării Negre. „Stabilitatea și securitatea Republicii Moldova sunt de importanță strategică pentru România.

De aceea, aceste reuniuni, precum cea de astăzi, sunt esențiale pentru discutarea provocărilor de securitate din regiunea noastră, precum amenințările hibride venite din zona Federației Ruse, dezinformarea sau securitatea energetică. Este și o oportunitate extraordinară pentru ca experții din cele două ministere ale apărării să interacționeze și să aibă un schimb consistent de opinii pentru a putea identifica soluții la aceste provocări.

Noi credem că viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană și vom susține puternic atingerea acestui deziderat. Mitingul pro-european de la Chișinău, din luna mai, și cea de-a doua reuniune a comunității politice europene de la Bulboaca sunt dovezi foarte clare pentru a urma, cu succes, acest parcurs”, a transmis secretarul de stat Simona Cojocaru. Oficialul român a reliefat, de asemenea, sprijinul susținut al României pentru Republica Moldova în cadrul NATO și al Uniunii Europene.

Fiind evidențiate importanța pachetului de Consolidare a Capacității de Apărare (DCB), a programelor din cadrul Facilității Europene pentru Pace (EPF), sprijinul pentru participarea Republicii Moldova la proiectele inițiativei regionale South-East Defense Ministerial Process – SEDM și participarea Forțelor Armate ale Republicii Moldova la misiuni ale ONU. Totodată, pe timpul discuțiilor între experţii celor două delegaţii a fost analizat stadiul proiectelor propuse în cadrul ultimei reuniuni, din luna septembrie 2022.”