Marius Budai transmite o serie de informari extrem de importante cu privire la cresterea salariilor in Romania, iar asta pentru ca ministrul Muncii vorbeste in mod oficial despre o majorare a salariului minim in urmatorii 2 ani de zile, astfel incat salariul minim sa ajunga la 500 de euro in tara noastra, probabil in 2025.
Marius Budai vorbeste deasemenea si despre ceea ce se intampla cu pensiile romanilor din toata tara, inclusiv cele speciale, ale categoriileo care beneficiaza de ele acum, si schimbari pentru conditiile in baza carora vor beneficia in viitor de aceste pensii, care au fost in centrul multor dispute in ultimul an.
“Toată această perioadă tranzitorie înseamnă și respectarea protecției asupra unei decizii ale Curții Constituționale, dar înseamnă și o respectare a independenței sistemelor și mai ales, o posibilitate de a lăsa perioada de tranziție astfel încât să nu existe bulversări mari, fie în sistemul de Apărare Ordine Publică, și siguranța Națională sau în Justiție.
Acestea sunt lucruri care îndreaptă sistemul către un sistemul contributiv și se va ajunge să avem și vârstă de pensionare crescută la 65 de ani, dar și raportarea la întreaga perioadă a veniturilor. Creștem vârsta de pensioare pentru toate categoriile, la 65 de ani. Nu exista din partea Ministerului Muncii niciun jalon ratat. Toate cererile de plată sunt în termen.
Nu există niciun jalon ratat, la fel cum nu există nicio restanță în implementarea PNRR. Angajare de personal suplimentar, însă, cu siguranță se va face o analiză pe fiecare minister și să facem această realocare eficientă. Dacă nu, vedem ce soluții avem. În acest an, din respect pentru cetățeni, când avem soluții. Această coaliție a mărit pensiile.
Dacă vorbim de magistraţi nu se vor mai permite perioade asimilate şi, aşa cum era proiectul iniţial, se va începe de la 20 de ani strict în magistratură, urmând ca în următorii 5 ani, an de an, să crească această perioadă până la 25 de ani, dacă vorbim de restul categoriilor, erau categorii care aveau un mandat fie de 4 ani fie de cel puţin 14 ani, toate acestea au crescut şi s-au aliniat la 25 de ani,
Deci acestea sunt lucruri care îndreaptă foarte mult sistemul către sistemul contributiv şi ajungem să avem şi vârsta de pensionare crescută similar la 65 de ani, dar şi raportarea la întreaga perioadă a veniturilor.”