Sebastian Burduja, noul ministru al Energiei din partea PNL, face trecerea de la digitalizare la conducerea unui portofoliu extrem de complicat, despre care vorbeste mai jos, si explica problemele cu care se confrunta Romania la ora actuala, iar asta pentru ca situatia energetica este extrem de importanta acum.
Sebastian Burduja explica mai jos pe ce trebuie sa se concentreze Romania in urmatorii ani, pentru a-si asigura independenta energetica, iar asta deoarece exista semne foarte clare ca este nevoie de asigurarea acestui lucru, pentru ca toti romanii sa poata beneficia de energie electrica si gaze naturale fara probleme, si la preturi decente.
“Aveţi o scurtă prezentare a parcursului meu profesional. Sunt economist, sunt doctor în economie la ASE Bucureşti, am licenţă şi masterat la Standfort şi Harvard, în Statele Unite, în economie şi, de asemenea, în administraţia publică. Am fost secretar de stat la Ministerul de Finanţe în 2019-2020. Coleg al dumneavoastră, deputat, din 2020 şi, din mai 2022, ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Cred că sunt două argumente principale din CV-ul meu care mă recomandă pentru această poziţie. Pe de o parte, pregătirea ca economist, pentru că eu consider că sectorul energetic este motorul principal al economiei unui stat, şi am văzut cu toţii asta cu atât mai mult în perioada recentă, şi, pe de altă parte, experienţa în relaţii internaţionale, pentru că discutăm despre un sector care este tot mai interconectat.
Care depinde de relaţiile pe care România poate şi trebuie să şi le stabilească la nivel internaţional, de la Azerbaidjan până la parteneriatul strategic cu Statele Unite, Canada ş.a.m.d. România are principala datorie de a-și asigura securitatea energetică pentru cetățenii ei. Asta înseamnă că trebuie să insistăm pe producția autohtonă de energie din surse diversificate.
Si de asemenea, pe acces la surse externe cât mai diverse, pentru a nu depinde de un singur furnizor. România, şi nu doar România, se confruntă cu o trilemă energetică. Deci, avem trei deziderate care nu se pot îndeplini întotdeauna în acelaşi timp. Pe de o parte, siguranţă, şi eu numesc asta România sigură, în care ne asigurăm securitatea, resurse energetice.
Dar, pe de altă parte, e România verde, deci o energie cât mai curată. Şi, în al 3-lea rând, România competitivă, deci un preţ al energiei cât mai redus. Cu această trilemă, repet, nu ne confruntăm doar noi, se confruntă orice economie de piaţă liberă, orice economie europeană, în principal.”