Anuntul de ULTIMA ORA al Ministrului Sanatatii privind Greva Generala in Sistemul Medical

Anuntul ULTIMA ORA Ministrului Sanatatii Greva Generala Sistemul Medical

Ministrul Sanatatii le transmite milioanelor de romani din intreaga tara, printr-un anunt oficial de ultima ora, informatii cu privire la amenintarea unei posibile greve generale in sistemul medical, iar asta pentru ca Alexandru Rafila nu este de parere ca un asemenea lucru s-ar putea intampla in cursul acestui an.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre ceea ce ar trebui sa stie romanii care se tem ca sistemul medical ar putea fi blocat, Alexandru Rafila spunand ca se discuta cu federatiile sindicale din sanatate, pentru a nu se ajunge la o situatie in care serviciile medicale sa nu fie disponibile pentru romanii care au nevoie de ele.

“Eu m-am intalnit in total, cred ca de cel putin 7 – 8 ori, cu reprezentantii sindicatelor. Cel mai mare sindicat din Ramura este Sanitas, ca numar de membri, m-am intalnit si cu Solidaritatea Sanitara, o data la Guvern, si de cateva ori la sediul Ministerului Sanatatii. Am ajuns la un acord pe mai multe puncte. Ca sa se declanseze o greva generala, ar trebui ca toate sindicatele semnificative, sa fie in acord.

Sunt 2 in Romania, este vorba despre Sanitas, cu care am incheiat un acord, si revendicarile au fost puse in practic, sau sunt puse in acest moment in practica. Deasemenea cu Solidaritatea am avut discutii, ultimele dintre ele au fost in sensul gasirii unor solutii comune, acceptabile. Chestiunea cu greva generala, carea a reaparut ca si discutie, nu pot sa va spun ca o cunosc foarte bine.

Sindicatul cel mai mare, Sanitas, a spus ca nu face greva generala, inteleg ca Solidaritatea opteaza pentru aceasta solutie. Reglementarile legate de greva sunt destul de clare din acest punct de vedere. Eu oricum ii astept inca din primele zile la discutii. Daca nu exista o majoritate a membrilor federatiilor sindicale semnificative, care sa solicite intrarea in greva generala, cred ca acest lucru nu e posibil.

Cred ca au existat discutii intre domnul ministru Budai, si domuul presedinte Rotila, al Federatiei Solidaritatea, in acest sens. Eu ii astept la mine in cursul acestei saptamani, astept sa vad care sunt noile revendicari, incat sa ajungem intr-o situatie in care, in primul rand, pacientii sa nu fie pusi in vreun fel sub presiune.

Neasigurarea serviciilor medicale pune anumite probleme, ati vazut ce s-a intamplat in pandemie, nu a fost acces la servicii medicale, lucrul acesta duce la o mortalitate in exces. Chiar daca e greva generala, serviciile medicale de urgenta trebuie asigurate. Nu cred ca se va ajunge la o asemenea situatie, dar din revendicarile membrilor Solidaritatea, este o revendicare privind plata salariilor.”