Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial masurile de ultima ora, cu modificari pentru elevii din toata Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca a confirmat faptul ca prin intermediul unei institutii a statului, a facut un concurs pentru acordarea de burse pentru studii universitare de masterat si doctorat.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea mai jos despre lipsa unor elevi la examenul de Evaluare Nationala, iar asta pentru ca desi procentul de participare a fost unul foarte mare, Ligia Deca afirma totusi ca un numar mare dintre elevi nu a fost prezent, dar o parte vor putea da examenul in sesiunea de toamna.
“Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, a organizat concursul pentru acordarea burselor pentru stagii de studii universitare de masterat și doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare, pentru anul 2023. Astăzi, 23 iunie 2023, au fost publicate rezultatele la etapa de selecție și nominalizare de către Consiliul A.C.B.S. a candidaturilor depuse pentru obținerea acestor burse.
Rezultatele sunt disponibile prin accesarea linkului din primul comentariu. Contestațiile se pot depune până miercuri, 28 iunie 2023, ora 12.00, fizic, la sediul A.C.B.S., sau online, pe adresa de email a institutiei. Rezultatele contestațiilor, precum și rezultatele finale ale concursului vor fi afișate pe site-ul Agenției de Credite și Burse de Studii în perioada 29.06-05.07.2023.
Avem, într-adevăr, o serie de elevi care, deși au frecventat cursurile la clasa a 8-a, nu s-au regăsit între cei înscriși pentru Evaluarea Națională. Procesul este următorul: baza de date cu elevi din SIR – Sistemul Informatic Integrat – transferă datele cu toți elevii, automat, pentru a preveni alte fenomene, în EVNAT, care este baza digitală, baza de date digitală pentru Evaluarea Națională.
Ulterior, fiecare unitate de învățământ face o validare și extrage elevii care din diferite motive nu se pot înscrie – fie sunt în situația de corigență, fie aparțin învățământului special, unde trebuie o acțiune proactivă a părintelui, fie intră automat la liceu, pe baza rezultatelor de la olimpiade. Baza de date rezultată constituie numărul de elevi înscriși. Ceea ce am văzut în acest an, de exemplu, apropo de statistici.
Este o creștere a numărului de elevi care au susținut, de exemplu, proba de limba română cu 5.000 față de anul anterior. Statistic, un procent de elevi nu finalizează o anumită clasă. Sigur că ne dorim să fie din ce în ce mai puțini și cred că prin noua Lege a învățământului, prin acel Program național de combatere a analfabetismului funcțional, care prevede testări anuale, vom putea să identificăm din timp elevii cu goluri.”