Ministrul Sanatatii face 3 foarte importante anunturi de ultima ora, pe care le aduce in imediata atentie a romanilor din intreaga tara, iar asta pentru ca dezvaluie, intr-o prima masura, faptul ca o parte din sistemul medical din tara este suprasolicitat, iar asta din cauza numarului mare de pacienti care se prezinta.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre politicile de decontare, plus dezvoltarea serviciilor medicale pre-spitalicesti, separat spunand ca relatia sa cu Raed Arafat ramane una pur institutionala, chiar daca nu s-au mai intalnit de multe luni de zile, fara a oferi mai multe detalii cu privire la eventiale antipatii.
“Există zone din sistemul medical în care suprasolicitatrea este evidentă, fenomenul nu se petrece peste tot. Spitalele de urgenţă, unde se prezintă foarte mulţi pacienţi, au această problemă. Sunt două elemente care trebuie luate în considerare. Unul este legat de atractivitatea locului de muncă, pentru a putea completa personalul în zonele acestea fierbinţi.
Mai este un element la care lucrăm intens, de dezvoltare a serviciilor medicale pre-spitaliceşti care să scadă presiunea pe spitale. 70-80 la sută din prezentările la unităţile de primiri urgenţe nu ar trebui să se întâmple, dar oamenii nu au unde să se ducă în altă parte. Reţeaua de ambulatorii de specialitate pe care o dezvoltăm acum prin PNRR.
Si politicile de decontare pentru serviciile ambulatorii, atât la medicul de familie, cât şi în ambulatoriile de specialitate, vor rezolva în timp această problemă. In următorii cinci ani putem să ajungem la un echilibru în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale în zona ambulatoriu şi în zona de urgenţă medicală. Să nu uităm că Ambulanţa oferă servicii medicale.
E vorba nu doar de servicii de prim-ajutor, ci şi de faptul că echipajele de pe Ambulanţă sunt medicalizate şi pot oferi servicii care să evite prezentarea ulterioară a pacienţilor la spital. Sunt în relaţii, ca întotdeauna, profesionale, eu am vorbit tot timpul frumos de domnul Arafat. A făcut multe lucruri bune, m-aş bucura dacă putem împreună să dezvoltăm serviciile medicale de urgenţă în cadrul instituţional.
Ministerul Sănătăţii finanţează direct aceste servicii, atât cele de Ambulanţă, cât şi unităţile de primiri urgenţe. Trebuie să existe o politică coerentă care să nu ducă la slăbirea serviciilor de ambulanţă, mai ales, care în ultimii ani nu au beneficiat decât de puţine ambulanţe noi. Sincer, nu l-am întâlnit în ultimele luni, nu pot să vă dau astfel de amănunte.”