Sorin Grindeanu: Autostrazile IMPORTANTE pe care Romania le Construieste cu Prioritate!

Sorin Grindeanu Autostrazile IMPORTANTE care Romania Construieste Prioritate

Sorin Grindeanu le vorbeste milioanelor de romani din intreaga tara despre prioritatile ministerului Transporturilor pentru urmatorii ani, si despre banii pe care Comisia Europeana ii acorda Romaniei pentru constructia de autostrazi, extrem de multe proiecte fiind acum in derulare, dupa cum prea bine stiti.

Sorin Grindeanu explica mai jos la ce ne putem astepta din punct de vedere al investitiilor pe care Romania le face masiv in aceasta perioada, si asta pentru ca exista foarte multe pe care nu ar trebui sa le trecem cu vederea, mai ales ca unele dintre ele ne vor aduce mai multi kilometri de autostrada chiar foarte curand.

“Până la sfârşitul anului trebuie cheltuite toate sumele, fiindcă altfel vor fi daţi înapoi banii la Bruxelles. Ministerul Transporturilor a avut pe exerciţiul financiare 2014-2020, care are această regulă de n plus 3, adică până la finalul anului acesta de a accesa 4,5 miliarde, pe fonduri europene nerambursabile, i-am accesat pe toţi, am terminat aceste sume în aprilie.

Am mai cerut şi am primit încă 10%, adică 450 de milioane de euro, îi terminăm şi pe aceşltia foarte repede, undeva în august, o să mai cerem, pentru că mai bine accesăm aceste sume decât să le trimitem înapoi la sfârşitul anului. Le transmit exact ce am spus: nu cheltuie, o să cheltuim noi. Am hotărât împreună cu colegii, şi cu autorităţile publice locale, şi cu colegii de la CNAIR.

Si cu antreprenorul sau companiile care au lucrat aici, pentru că nu e vorba doar de una singură, ca darea în circulaţie să fie făcută cât de repede putem şi asta înseamnă 6 iulie. În 6 iulie vom putea să dăm în circulaţie, pe varianta Măcin. Lucrările sunt în proporţie de aproape 100% finalizate. Mai sunt câteva lucruri de pus la punct. În rest, toate sunt finalizate.

Să fiu mai corect, pentru că vorbim de un guvern care în principiu trebuie să țină până la finalul anului 2024. Deci, până la finalul anului 2024 trebuie să existe cel puțin 200 de kilometri de drum expres și autostradă mai ales, dați în circulație în România. Cel puțin!

Asta înseamnă o medie aproximativă de 100 de kilometri pe an, inclusiv anul acesta. În 2023 se poate ajunge la această sută, cum la anul – dar de obicei eu sunt pesimist, de aia mă vedeți un pic reticent , într-o privire nici optimistă, nici pesimistă, ci moderată, la anul se poate ajunge la 150, nu la 100 de km. Să vă spun, ca să înțeleagă oamenii ce s-ar putea întâmpla în toamna anului 2024.”