Marius Budai ii anunta in mod oficial pe romanii din intreaga tara despre noile decizii de ultima ora cu privire la pensiile pe care foarte multi le vor primi, iar asta pentru ca, in baza afirmatiilor ministrului Muncii, pensia nu va mai depasi salariul pe care l-a avut o persoana in activitate, indiferent de profesia sa.
Marius Budai explica mai jos cum au fost luate deciziile cu privire la stabilirea noilor reglementari pentru pensii, dar si faptul ca impreuna cu oficialii de la Comisia Europeana a fost gandita o implementare etapizata a deciziilor in baza carora se vor face modificarile pentru pensiile care sunt platite romanilor.
“Se va întoarce în Camera Deputaților, de la Senat, proiectul de act normativ, această propunere legislativă care ia în calcul cele 6 legi, care sunt pentru domeniul justiței și pentru tot ceea ce înseamnă Curtea de Conturi, parlamentari, diplomați și, bineînțeles, și pensiile militare. Eu am spus tot timpul și o să o spun și acum că din punctul meu de vedere pensiile militare nu sunt sub nicio formă pensii speciale.
Insă din cauza faptului că în PNRR acei profesioniști, între ghilimele bineînțeles, din punctul meu de vedere au scris o expresie inexistentă din punct de vedere juridic în termenul din România. Se poate vorbi la televizor, dumneavoastră, presa, alții de pensii speciale, dar atunci când treci într-un document oficial, asumat de România, trebuie să mergi pe denumirea din lege.
Pe tot ceea ce înseamnă indemnizație și pensie stabilită și plătită în baza unor legi speciale și, bineînțeles, dacă doreai să pui, trebuia să scrii pensiile militare și să legi legea 223 și să o treci acolo, nu să o lași la interpretarea unora. Avem această etapizare discutată cu Comisia Europeană. Dacă vorbim despre aceste aspecte se crește perioada de raportare la o perioadă mai mare decât de 6 luni la militari sau ultima lună la magistrați.
Este o trecere treptată către întreaga perioadă de carieră, din toată cariera de 25 de ani. Avem această etapizare discutată cu Comisia Europeană, o intrare imediată de la o lună la 12 și de la 6 luni la 12, imediat cum intră legea în vigoare. Urmând ca din începutul anului următor să înceapă acea etapizare.
Mai lentă în primii în cinci ani, după care va crește accelerat perioada. Practic la Ministerul Muncii noi nu ne ocupăm de aceste pensii. Practic eu până ajung la cifre pe această pensie, pe această lege prefer să discut de principii și este unul dintre principiile de la care s-a plecat.”