Ministrul Energiei anunta in mod oficial 2 masuri de ultima ora, extre de importante pentru Romania, iar asta pentru ca dezvaluie si ceea ce a fost senat pentru romani, prima decizie fiind legata de contractul de finantare a Electrocentrale Craiova SA, si s-a inchis asa un jalon al PNRR cu o investitie majora.
Ministrul Energiei vorbeste deasemenea si despre Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice, unul pe care il defineste ca fiind vital pentru Romania, detalii despre ceea ce presupune el, si de ce este finantat de Comisia Europeana, fiind disponibile mai jos pentru toti romanii.
“Am semnat astăzi contractul de finanțare cu Electrocentrale Craiova SA și am închis jalonul 133 din PNRR. Valoarea totală a investiției depășește 250 milioane de euro, cu o putere instalată de aproape 300MW. Obiectivul proiectului constă în realizarea unei capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare, de înaltă eficiență, care va înlocui actualele capacități energetice existente, care funcționează pe cărbune.
Așa cum am promis, am reușit închiderea acestui jalon important din PNRR în timp record și la termenul asumat. Mulțumesc directorului general al Electrocentrale Craiova, dl. Dan Vasile, și tuturor celor care au depus eforturi, pe parcursul timpului, pentru atingerea acestui obiectiv. Investiția de la Craiova este proiectată pentru a beneficia de cele mai noi tehnologii în domeniu.
Fiind o garanție pentru toți craiovenii pentru acces sigur la energie electrică și termică, cu emisii scăzute de CO2, ceea ce înseamnă un aer mai curat și o calitate a vieții mai bună pentru întreaga comunitate. Vom continua în ritm accelerat marile proiecte de investiții în sectorul energetic românesc și absorbția de fonduri europene. Punerea în funcțiune a noilor capacități este programată pentru 2026.
PNIESC. La prima vedere doar un acronim, însă Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice este vital pentru România Viitorului. O Românie cu energie sigură, ieftină și sustenabilă. PNIESC conține țintele asumate de România în fața Comisiei Europene, la orizontul 2030, în ceea ce privește eficiența energetică, reducerea gazelor cu efect de seră și energia regenerabilă. De asemenea, este o condiție favorizantă în accesarea de fonduri europene.
Astăzi, am convocat grupul de lucru interministerial pentru monitorizarea și implementarea PNIESC și i-am rugat pe reprezentanții celorlalte ministere și autorități să tratăm cu maximă responsabilitate și celeritate angajamentele asumate. România va raporta la Comisia Europeană stadiul implementării planului până pe 15 iulie, iar până la finalul lunii august Ministerul Energiei va comunica Comisiei forma revizuită a planului.”