Ministerul Apararii pune din nou Armata Romana in centrul a 2 anunturi de ultima ora, care ajung in atentia a milioane de oameni din toata tara, iar asta pentru ca primul vorbeste despre misiunea de politie aeriana pe care detasamentul Carpathian Vipers F-16M o desfasoara la ora actuala in cadrul NATO.
Ministerul Apararii explica mai jos ce fel de dotari au avioanele trimise de Armata Romana pentru a participa la aceasta misiune NATO, iar separat aduce in atentie exercitiul Shield Protector 23, care a implicat trageri de lupta cu nave din flota tarii noastre, toate detaliile ambelor anunturi fiind mai jos.
“Aeronavele detașamentului român „Carpathian Vipers F-16M care execută în prezent misiunea de poliție aeriană, sunt avioane de luptă care au în dotare armament și muniție reală: tun, rachete aer-aer, chaff-uri (contramăsuri electronice) și flare-uri (contramăsuri termice). De montarea și verificarea armamentului și muniției pe aeronavă sunt responsabili armurierii. Sau, conform limbajului operațional comun NATO, weapons loaderii.
Efectuarea în siguranță a întregii activități de zbor depinde de profesionalismul acestora. Pentru că această meserie este plină de responsabilități, și nu am greși nici dacă am afirma că este chiar „periculoasă”, este de așteptat ca specialiștii din acest domeniu să aibă un caracter puternic. Maistrul militar specialist clasa a III-a, Grama Nicoleta, se numără printre aceste persoane și dovedește că are calitățile necesare pentru a reuși în această specialitate.
Recunoscută printre colegi drept unul dintre cei mai buni weapons loaderi ai Bazei 86 Aeriene, Nicoleta execută cu succes, în prezent, sarcinile specifice funcției și în Lituania, pe timpul misiunii de Poliție Aeriană întărită a detașamentului Carpathian Vipers. „SHIELD PROTECTOR 23”, exercițiu tactic cu trageri de luptă. Comandamentul Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu” a condus Exercițiul tactic cu trageri de luptă „Shield Protector 23”.
Care s-a desfășurat în perioada 26-28 iunie, în apele teritoriale ale României și în raioanele maritime de instrucție ale Forțelor Navale Române. La exercițiu, au participat Fregata „Regina Maria” (F222), Puitorul de Mine și Plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (274) și Dragorul Maritim „Slt. Alexandru Axente” (30), Nava Purtătoare de Rachete „Zborul” (188) și Corveta „Amiral Petre Bărbuneanu” (260). Aproximativ 500 de militari de la bordul navelor participanteau executat, pe mare.
Trageri cu sistemele de artilerie de la bord, exerciții de căutare și salvare, exerciții de luptă la suprafață, manevre de remorcaj și reaprovizionare, precum și acțiuni de monitorizare a traficului naval. La „Shield Protector 23” au participat cu forțe de sprijin Baza Logistică Navală „Pontica”, Brigada 243 Radioelectronică și Observare „Callatis”, Direcția Hidrografică Maritimă „Comandor Alexandru Cătuneanu”, Centrul de Instruire, Simulare, Evaluare și Jocuri de Război al Forțelor Navale.”