Ministrul Sanatatii ofera o serie de explicatii foarte importante, prin care ii anunta in mod oficial pe romani in legatura cu ceea ce ar trebui sa stie cu prioritate la ora actuala, iar asta pentru ca ne detaliaza de ce a avut Coronavirus un impact atat de mare in tara noastra, dar si in alte zone din lume.
Ministrul Sanatatii spune ca in urma gestionarii pandemiei, ministerul pe care il conduce a decis sa actioneze pe partea de creare de servicii medicale care sa fie mai apropiate de romani, astfel ca finanteaza cu prioritate mai mare ambulatoriile de specialitate, pentru a reduce povara pe spitalele din tara.
“Coronavirus a fost un virus fatal pentru cei care aveau 1, sau 2, sau 3 boli, pentru ca statistica actuala, se referea si la pacientii care aveau mai multe comorbiditati. Spre exemplu, cineva avea o boala cardiovasculara si avea o boala pulmonara, sau o boala de rinichi, toate aceste insumari de afectiuni cronice, care nu sunt de natura infectioasa, duc la agravarea afectiunii unei viroze.
Acelasi lucru este valabil si pentru gripa, si la gripa avem cam aceeasi situatie. Noi am avut o problema, cea mai mare problema cred ca a fost in valul acela care a inceput in 2021, ultimul val din 2021, cand am avut 26.000 de decese. Deci intr-un singur val a fost aproape numarul total de decese inregistrate pana in prezent. Ulterior a mai scazut si virulenta, am mai invatat ce trebuie sa facem.
Am dezvoltat centrele ambulatorii, acesta a fost primul lucru. Lumea de multe ori a murit, sau a avut forme grave, pentru ca statea mult acasa, si intarzia sa se prezinte la medic. Noi am deschis centrele acestea, iar oamenii au avut unde sa se duca. Oamenii stau prea mult acasa inainte de a se prezenta la spital, dar nu la spital ar trebui sa se prezinte, ci la centrele ambulatorii, care ar trebui sa fie aproape de ei, sa fie mai prietenoase, intr-un fel.
Fie ca ne referim la medicul de familie, fie ca ne referim la medicul de specialitate. Si aceasta este filosofia la minister, pentru ca in perioada urmatoare, dezvoltam foarte mult, si finantarea de la CNAS, colegii au inteles foarte bine acest lucru, si finanteaza cu mai multa generozitate serviciile ambulatorii.
Acestea pot fi la medicul de familie, pot fi intr-un ambulatoriu de specialitate, sau la spital. Discutam de spitalizarea de zi, te duci la spital, iti face o investigatie, o procedura, si te duci acasa, nu trebuie sa rama in spital. Ma uitam la statistici, si numarul de spitalizari a scazut in Romania fata de acum 4 – 5 ani, erau aproape 4 milioane, acum sunt 2.1 milioane.”