Marcel Ciolacu a facut o serie de declaratii importante in urma discutiilor avute cu cancelarul Olaf Scholz la Berlin, iar asta pentru ca premierul Romaniei vrea ca tara noastra sa-si intareasca colaborarea cu cea mai puternica tara din Uniunea Europeana, ceva ce desigur ca are sanse foarte mari de realizare.
Marcel Ciolacu vorbeste mai jos despre cateva dintre prioritatile pe care Romania le are in ceea ce priveste imbunatatirea colaborarii in cursul urmatorului an, asa ca ramane de vazut cate dintre subiectele discutiilor de ieri se vor si realiza, si cat va dura pana cand se va intampla acest lucru.
“Ne propunem demararea unor discuții între cele două guverne în vederea setării unui plan de acțiune comun pe subiecte de interes strategic și a unui format de dialog permanent care să ne permită să atingem obiectivele fixate. Ridicarea la nivel strategic a relațiilor noastre diplomatice reprezintă un moment important pentru cooperarea noastră bilaterală. Vom putea astfel să dezvoltăm și mai mult legăturile dintre România și Germania în toate domeniile de interes comun.
Doresc să-i mulțumesc cancelarului Scholz pentru sprijinul oferit acestui demers. Pe agenda discuțiilor noastre au fost mai multe teme importante pentru cetățenii pe care îi reprezentăm, atât la nivel bilateral, cât și la nivel european. Am discutat despre cooperarea economică și despre cum putem dezvolta împreună, atât zona comercială, cât și componenta investițională, folosind inclusiv resursele europene.
Germania este partenerul comercial principal al României. Există însă în continuare un potențial enorm de dezvoltare între cele două țări și împreună am identificat noi modalități prin care putem să lucrăm împreună pentru a acoperi noi piețe. Spre exemplu, două direcții importante sunt participarea activă la procesul de reconstrucție a Ucrainei sau sprijinirea dezvoltării Republicii Moldova.
În acest context, doresc să reiterez susținerea noastră deplină pentru Ucraina în aceste momente dificile. Trebuie să continuăm să oferim Ucrainei tot sprijinul necesar și salut eforturile făcute de guvernul din Germania, cu care lucrăm foarte bine pe această zonă – subliniez, susținerea noastră pentru începerea în cel mai scurt timp a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova.
România este un actor serios, credibil și stabil pe flancul estic și poate juca un rol activ la Marea Neagră în vederea promovării agendei noastre comune. Există premisele pentru ca România să fie un hub pe zona de energie. Avem numeroase resurse proprii, dar și proiecte pe zona de energie, care să asigure României un rol determinant în stabilitatea regiunii.”