Italia confirma prin intermediul premierului Giorgia Meloni o serie de conflicte de ultima ora in interiorul Uniunii Europene, care afecteaza intr-o foarte mare masura aderarea Romaniei la Schengen, iar asta pentru ca vorbim despre disensiuni majore intre tari privind felul in care ar trebui tratat noul pact privind sistemul de azil.
Italia vrea ca problema migratiei ilegale sa fie “tratata” direct la tarile terte, de origine, ale migrantilor, cu care ar trebui incheiate acorduri in vederea opririi fluxului de migranti, iar cererile lor de azil ar trebui analizate la granitele externe ale UE, indiferent unde este asta, dar nu toate tarile sunt de acord cu aceste propuneri.
Italia vrea ca interesul privind oprirea migratiei ilegale sa fie unul comun in Uniunea Europeana, nu ca fiecare stat sa isi urmareasca interesul propriu, iar acest lucru afecteaza mult aderarea Romaniei la Schengen, pentru ca disensiunile dintre state impiedica adoptarea noului pact privind azilul in Europa, si nu se stie cand anume s-ar putea ajunge la un acord.
“În ceea ce privește dimensiunea externă suntem cu toții de acord. Pe dimensiunea internă, nu. Dar asta e normal, pentru că într-o problemă atât de dezbinată este greu să găsești reguli care să funcționeze pentru toată lumea. Sper că există loc pentru a apropia pozițiile. Acordul întregului Consiliului UE asupra așa-numitei dimensiuni externe este important.
El oferă o abordare complet nouă față de trecut în ceea ce privește fluxurile migratorii contrastante, este un succes incontestabil al Italiei. Pactul privind Migrația și Azilul merge înainte. A considera acest acord ca o soluție eficientă este greșit: prioritatea mea este să opresc fluxurile ilegale înainte de a începe și să stopez traficul de ființe umane.”