Ministrul Sanatatii: Apelul de ULTIMA ORA facut in mod Public, Masuri privind Azilele de Batrani

Ministrul Sanatatii Apelul ULTIMA ORA facut mod Public Masuri Azilele Batrani

Ministrul Sanatatii face un apel de ultima ora in mod public pentru romanii din toata tara, iar asta pentru ca aduce in atentia tuturor oamenilor ceva despre care trebuie sa stie chiar acum in legatura cu greva anuntata in sistemul medical, cerandu-le angajatilor din sistemul sanitar sa nu recurga la aceasta metoda de protest.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre batranii din azilele groazei, acestia fiind preluati deja inclusiv de catre unitati medicale pentru a fi evaluati, astfel ca incearca sa le spuna romanilor ce fel de masuri de urgenta sunt luate pentru protejarea acestor oameni in aceasta perioada de timp.

“Fac un apel public. Cred că sindicatele trebuie să colaboreze cu noi şi să sprijine desfăşurarea în continuare, în siguranţă, a actului medical, pentru că altfel, dacă se ajunge la încurajarea, de exemplu, unor demisii din serviciile de gardă, şi aşa mai departe, lucrul ăsta se va răsfrânge în primul rând asupra pacienţilor. Suntem conştienţi de necesitatea unor corecţii, ele există, să ştiţi că efortul bugetar nu este mic.

Am auzit o chestiune, că aceste drepturi acordate sunt pur şi simplu apă de ploaie. Nu sunt apă de ploaie, înseamnă 65 de milioane de lei lunar pentru angajaţii din sistemul de sănătate, corectează nişte neconcordanţe, sau lucruri care nu erau corecte, în măsura în care pot fi corectate, în limitele bugetului existent şi până la apariţia unei noi legi a salarizării. Apelul este de continuare a discuţiilor şi responsabilitate în ceea ce priveşte acordarea serviciilor medicale pentru pacienţi.

Am reuşit să examinăm toţi aceşti pacienţi care se aflau la centre de primire pentru persoane fără adăpost. Mulţi dintre ei aveau nevoie de corectarea mediaţiei pentru o patologie psihiatrică. Au primit acest lucru. Unii dintre ei au fost îndrumaţi spre alte spitale, pentru că existau şi patologii de altă natură. Lucrurile, cel puţin din punct de vedere medical, sunt stabilizate.

Urmând ca mâine şi poimâine, acolo unde nu existau probleme acute, să poată să fie încă câţiva dintre ei internaţi în spitale, unde să îşi poată trata afecţiunile de bază. Încercăm să găsim foarte rapid o soluţie, în sensul că ne-am dori ca o parte din aceste centre, în viitor, să poată să colaboreze direct sau chiar să fie considerate secţii exterioare ale unor spitale de psihiatrie.=

Există o Asociaţie a spitalelor de psihiatrie din România şi lucrăm deja la un mic proiect, care sperăm ulterior să îl putem extinde la nivel naţional, încât centrele care găzduiesc astfel de persoane să beneficieze de asistenţă medicală permanentă ca şi secţii exterioare ale unor spitale de psihiatrie, pentru că nu poţi să ignori această urmărire permanentă.”