Marius Budai: Actiunile de URGENTA Anuntate in Cazul “Azilelor Groazei” din Bucuresti

Marius Budai Actiunile URGENTA Anuntate Cazul Azilelor Groazei Bucuresti

Marius Budai a confirmat o serie de noi actiuni de urgenta, care trebuie sa fie luate de catre Ministerul Muncii in cazul “azilelor groazei” din Bucuresti, iar asta pentru ca in urma unor noi intalniri, au fost hotarati pasii care trebuie sa fie urmati pentru a se impiedica viitoare cazuri similare in Romania.

Marius Budai explica mai jos faptul ca se va lucra inclusiv cu anumite ONG-uri pentru monitorizarea centrelor de ingrijire din Romania, Ministerul Muncii avand dorinta de a se asigura ca pe viitor nu vor mai exista cazuri similare din Romania, chiar daca asta ar insemna efectuarea si mai multor controale.

“Concluziile au fost unele extrem de importante și un prim pas de a continua dialogul, în afară a ceea ce se întâmplă în Consiliul de monitorizare al Ministerului Muncii, unde avem un dialog cu societatea civilă, și a începe să luăm împreună măsuri ca să putem ajunge la dezideratul pe care ni-l dorim și noi și societatea civilă ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple.

Am stabilit să facem împreună și să punem la dispoziția societății civile o procedură deschisă, transparentă de selecție a tuturor celor din societatea civilă care vor să participe la monitorizarea calității serviciilor oferite în asistență socială dar și la monitorizarea drepturilor persoanelor din cadrul serviciilor, cărora li se acordă servicii sociale.

De asemenea, am închis o discuție de circa doi ani și ceva de când lucrăm la o modificare pe legea asistenței sociale, a legii 292, și s-a concluzionat prin trimiterea în avizarea interministerială a legii, astfel încât la începutul sesiunii parlamentare să fie depusă această lege care are și măsuri care vor preîntâmpina astfel de lucruri. Vom modifica și legea 197 dar și legea 448 a protecției persoanelor cu dizabilități.

Am stabilit să formăm, împreună cu specialiști din cadrul societății civile, două grupuri de lucru pe aceste legi. Va fi pusă legea în transparență decizională. Noi știam de o vreme și am avut acolo controale și anul trecut. Eu am invitat inclusiv azi CRJ la discuții și o voi suna personal pe doamna Georgiana Pascu.

Dacă în trecut s-a greșit sau nu, vom vedea, dar eu îmi doresc ca acesta să fie – și asta am stabilit cu dumnealor – un moment T0 pentru o colaborare deschisă și o procedură deschisă unde toate ONG-urile care vor să facă această monitorizare, care au specialiști să facă această monitorizare.”