Ministrul Sanatatii a facut un nou anunt extrem de important, de ultima ora, cu privire la descoperirile facute in cazul azilelor groazei, iar asta pentru ca in urma investigatiilor realizate in propriul minister, a ajuns la concluzia ca in ciuda unei notificari privite privind ele, alte institutii nu au cooperat la fel de bine.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre lipsa de informatii venite de la Consiliul Judetean Ilfov, dar si despre problema gasirii unui inlocuitor pentru directorul DSP Ilfov, care a fost demis in urma acestui scandal, si pentru care se dovedeste a fi foarte dificila gasirea unui inlocuitor rapid la ora actuala.
“Spitalul Bălăceaca nu este al ministerului, ci se află în subordinea Consiliului Judeţean Ilfov, la fel ca aceste centre. Am solicitat în luna februarie Spitalului Bălăceanca informaţii care să clarifice solicitarea CRJ, nu ne-au răspuns şi am aşteptat între timp un document oficial – un raport foarte consistent făcut de o organizaţie a Consiliului Europei care combate tortura şi care a făcut o misiune de evaluare în România.
La jumătatea lunii martie am primit acest raport care este public şi care include şi Spitalul de psihiatrie Bălăceanca, ca respectând procedurile de transfer, ceea ce reprezintă un răspuns mai credibil al unui auditor independent, decât cel al spitalulu. Există o adresă pe care am trimis-o CJ Ilfov, inclusiv dlui preşedinte, pe data de 28 februarie.
Corpul de control al MS a făcut o analiză a sesizărilor primite la MS, fie că discutăm de partea de sănătate publică sau de transferul pacienţilor, după care l-am sesizat pe dl. preşedinte al CJ Ilfov, în subordinea căruia se aflau şi centrele pentru persoane cu dizabilităţi şi Spitalul de psihiatrie Bălăceanca. Nu am primit niciun fel de răspuns din data de 28 februarie până prezent.
Cu foarte mare greutate am obţinut acceptul unui funcţionar de a prelua atribuţiile timp de 2 săptămâni, vom vedea ce vom face. E o situaţie complicată şi lumea probabil că ezită să îşi asume. Pentru medici care nu sunt funcţionari publici, care câştigă şi în DSP-uri 10-12.000 lei/lună, funcţia nu e atractivă.
Nu putem să avem direcţii de sănătate publică cu responsabilitate în domeniul sanitar conduse de persoane din cu totul alte domenii de activitate. Aș vrea să fac un comentariu. Până în anul 2009, ca să fii director de DSP trebuia să fii neapărat medic. Ulterior, legea a devenit mai permisivă și a permis și juriștilor, și economiștilor să devină directori.”