Alina Gorghiu aduce in atentia milioanelor de romani din intreaga tara doua anunturi extrem de importante, care vizeaza, in primul rand, o masura de mare importanta pe care vrea sa o puna in aplicare de anul viitor, mai exact sa incerce sa aduca educatia juridica in scolile din Romania, cu propuneri pe care vrea sa le faca Ministerului Educatiei.
Alina Gorghiu explica mai jos ce intentioneaza sa faca din acest punct de vedere, insa separat aduce in atentia oamenilor inclusiv faptul ca doua proceduri de infringement impotriva Romaniei au fost clasate de catre Comisia Europeana recent, ele vizand obligatii legate de combaterea terorismului, dar si mandatul european de arestare.
“Tinerii nu au cum să ştie dacă nu se informează şi dacă nu sunt informaţi. Statul român şi instituţiile publice centrale şi locale au obligaţia de a pregăti tinerii pentru viaţă. La momentul acesta este un proiect naţional la care participă ca parteneri Ministerul Justiţiei, CSM, Uniunea Naţională a Barourilor din România, Înalta Curte şi Parchetele.
Îmi doresc să implicăm tot ce înseamnă resursă voluntară în acest moment pentru a disemina informaţie juridică în şcoli, adaptată şi lucrăm la acest gen de manual în Ministerul Justiţiei, informaţie adaptată fiecărei clase şi fiecărei vârste. Voi încerca, după ce o să am evaluarea la finalul acestui an şcolar care începe în luna septembrie.
Voi veni cu evaluarea legată de procedura Educaţie Juridică în şcoli şi sper că pe baza acelei analize, acelui studiu amănunţit, având în spate mii de ore de educaţie juridică în şcoli, să pot să propun Ministerului Educaţiei introducerea obligatorie a unei ore de educaţie juridică în şcoli, şi nu vorbesc despre educaţie civică. Sunt colegii mei de la Ministerul Justiţiei care doresc să se implice activ, sunt foarte mulţi avocaţi care fac acest voluntariat.
Sunt ONG-uri pregătite în domeniul juridic care doresc să particpe, sper eu că vom miza pe câteva sute de voluntari care să poată fi programaţi în liceele din România pentru a putea ajuta la acest proiect naţional. O veste bună pentru România! Comisia Europeană a clasat două proceduri de infringement care se refereau la neîndeplinirea unor obligații prevăzute în directivele cu privire la combaterea terorismului și la mandatul european de arestare.
Este rezultatul eforturilor depuse de Executiv și Legislativ finalizate cu adoptarea de către Parlament a legilor 306/2022 și 68/2023. În cazul procedurii de infringement care are ca obiect transpunerea incorecta a unor prevederi privind mandatul european de arestare si procedurile de predare intre statele membre, masurile naționale de conformare au intrat în totalitate în sarcina Ministerului Justiției.”