Ministrul Sanatatii a hotarat sa semneze un nou ordin extrem de important, care are in centru drepturile pacientilor din Romania, iar asta pentru ca, dupa cum puteti vedea mai jos, ordinul 2.342 semnat de Alexandru Rafila vizeaza felul in care autoritatile se ingrijesc de faptul ca drepturile pacientilor din Romania sunt respectate.
Ministrul Sanatatii face unele modificari la legislatia privind felul in care sunt protejate drepturile pacientilor din Romania de catre autoritati, totul in scopul de a ii ajuta pe oameni sa desemneze mai usor modul in care anumite persoane au acces la informatiile lor medicale, asa cum se intampla si in alte tari.
“Văzând Referatul de aprobare al Direcției generale asistență medicală din cadrul Ministerului Sănătății cu nr. A.R. 12.380/2023, având în vedere prevederile art. 24 alin. (3) din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății.
Cu modificările și completările ulterioare, ministrul sănătății emite următorul ordin. Normele de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1.410/2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1009 din 15 decembrie 2016, cu completările ulterioare, se modifică după cum urmează.
La articolul 11, partea introductivă a alineatului (3) se modifică și va avea următorul cuprins: În situația în care pacientul s-a aflat în imposibilitatea de a-și exprima acordul prevăzut la alin. (2) și a intervenit decesul acestuia, datele cu caracter confidențial din foaia de observație, informații privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor.
Diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale, pot fi furnizate, la cerere, următoarelor persoane, în ordinea de mai jos. La articolul 11, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins: Situațiile în care pacientul se află în imposibilitate de a-și exprima acordul prevăzut la alin. (2) sunt următoarele: stare comatoasă; stare de inconștiență; incapacitate fizică care face imposibilă exprimarea acordului.
La articolul 11, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins: (4^1) În cazul pacientului pentru care nu a fost consemnat acordul sau refuzul acestuia privind desemnarea persoanelor prevăzute la alin. (2) se prezumă că pacientul a fost în imposibilitate de a-și exprima acordul. Anexa nr. 6 se modifică și se înlocuiește cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”