Ministrul Sanatatii anunta o noua hotarare de Guvern foarte importanta pentru Romania, ea aducand in atentia noastra o serie de masuri necesare pentru milioane de romani din tara, iar asta pentru ca ele vizeaza schimbari pentru felul in care se aplica legislatia, si se realizeaza anumite proceduri.
Ministrul Sanatatii explica in mod clar mai jos ceea ce ar trebui sa stie toti romanii cand vine vorba despre aceste modificari importante facute, iar asta pentru ca ele au in centru ideea de a le oferi romanilor servicii medicale de cea mai buna calitate, ceva ce oricine ar trebui sa aiba in vedere chiar acum.
“În condițiile in care potrivit art. 2 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificări si completări ulterioare promovarea sănătăţii, prevenirea îmbolnăvirilor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii este scopul asistenţei de sănătate publică, titlul legii se modifică într-un sens care să permită dezvoltarea unui plan multianual de promovarea a sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor.
Astfel încât alocarea resurselor să se facă în concordanță cu programele de sănătate publică deja existente, serviciile medicale preventive cuprinse în pachetul de bază din asistența medicală primară și cu prioritățile de acțiune anuale și multianuale identificate atât în Strategia Națională de Sănătate 2023-2030, cât și în orientările internaționale ale C.E și OMS. De asemenea, având în vedere că activitățile și serviciile medicale acordate pacienților în scopul prevenirii îmbolnăvirilor sunt parte integrantă.
Programe naționale de sănătate publică; pachetului de servicii medicale de bază din asistența medicală primară și asistența medicală de specialitate clinică și paraclinică, precum și a domeniului acordării medicamentelor și dispozitivelor medicale finanțate din bugetul Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate; Asistenţei medicale preventive din colectivităţile de copii preşcolari, școlari și studenți finanțate de la bugetul de stat.
De la bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri la autoritățile administrației publice locale; asistenței medicale comunitare finanțate de la bugetul de stat, de la bugetul Ministerului Sănătății prin transferuri la autoritățile administrației publice locale. Pentru a nu perturba mecanismele organizatorice și financiare ale sistemului de sănătate, propunem înlocuirea sintagmei ,,Program național de promovarea sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor’’.
Cu sintagma ,,Plan național de promovarea sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor’’ în scopul de a reglementa elaborarea și aprobarea unui alt instrument prin intermediul căruia să se realizeze: Integrarea tuturor serviciilor medicale și conexe acordate pacienților în scopul prevenirii îmbolnăvirilor; îmbunătăţirea și creșterea predictibilității procesului decizional, precum și creşterea eficacităţii, eficienţei şi transparenţei fondurilor publice alocate pentru prevenirea îmbolnăvirilor; consolidarea responsabilităților instituţionale în derularea și finanțarea intervențiilor de sănătate destinate prevenirii îmbolnăvirilor.”