Austria anunta prin ministrul de interne, Gerhard Karner, ce masuri importante au fost luate pentru Schengen, care in final vor avea un impact pozitiv major inclusiv pentru Romania, iar asta deoarece masurile care au fost luate pana acum au avut un impact major asupra reducerii numarului de cereri de azil inregistrate de catre tara.
Austria a inregistrat un numar de cereri de azil care este cu aproape o treime mai mic decat cel care a fost inregistrat anul trecut, insa a deportat deasemenea un numar mai mare de persoane catre tarile de origine, mii de imigranti ilegali, care au avut si cereri de azil respinse, fiind fortati sa paraseasca tara, totul in decursul ultimului an.
Austria va continua cu aceasta strategie, iar asta pentru ca ea a avut un succes atat de mare pana acum in reducerea numarului de migranti din tara, iar daca numarul de azilanti va scadea intr-adevar mai mult, atunci ne putem astepta inclusiv la acceptare a aderarii Romaniei la Schengen in anul 2023.
“Un punct important sunt procedurile de azil eficiente și rapide. Oamenii din țări precum Maroc, Bangladesh sau India, care practic nu au nicio șansă de azil, trec prin proceduri rapide de azil. În prima jumătate a anului 2023, Oficiul Federal pentru Imigrare și Azil a putut procesa 4.360 de proceduri rapide și urgente (28 de zile sau 72 de ore).
Prin urmare, mulți solicitanți de azil părăsesc Austria înainte de finalizarea procedurii; în 2023 erau 18.500 de persoane până acum. În prima jumătate a anului 2023, BFA a efectuat 5.872 de trimiteri în străinătate, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 20 la sută. „Prin eliminarea constantă a oamenilor din țară, zădărnicim modelul de afaceri al mafiei de contrabandă.”