Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o serie de noi masuri de ultima ora, care vizeaza scolile si universitatile din toata Romania, iar asta pentru ca in centrul atentiei este adus, in primul rand, un ordin comun semnat impreuna cu ministerul Sanatatii, el vizand modul in care elevilor si studentilor le este asigurata asistenta medicala in scoli si universitati.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea mai jos si despre cresterea numarului de burse care sunt acordate studentilor care doresc sa vina in Romania pentru a studia, aceasta fiind una dintre cele mai importante modificari pe care Ligia Deca le-a facut in ultima perioada, una care ar putea avea un impact substantial pentru urmatorii ani.
“Starea de sănătate a copiilor, mai ales în colectivitate, este importantă! Am semnat, împreună cu Ministrul Sănătății, domnul Alexandru Rafila, ordinul comun care aprobă metodologia ce reglementează modul în care este asigurată asistența medicală pentru antepreșcolari, preșcolari, elevi și studenți, în unitățile de învățământ preuniversitar și superior.
A fost publicat în Monitorul Oficial ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului educației care aprobă Metodologia privind asigurarea asistenței medicale pentru antepreșcolarii, preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ preuniversitar, precum și pentru studenții din învățământul superior. Dată fiind reorganizarea creșelor ca unități de educație timpurie antepreșcolară, au fost introduse precizări privind asigurarea cu personal medical a acestora.
Ordinul conține prevederi referitoare la: Organizarea evaluării și a modului în care este supravegheată starea de sănătate a antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor și studenților din unitățile școlare de stat și particulare autorizate/acreditate, de către personalul medical din unitățile de învățământ. Modul de efectuare a examinărilor medicale de bilanț ale stării de sănătate și a examinărilor periodice stomatologice.
Rolul unităților de învățământ preuniversitar, al instituțiilor de învățământ superior și al autorităților publice locale în asigurarea și menținerea stării de sănătate a antepreșcolarilor, a preșcolarilor, a elevilor și a studenților. Am dublat numărul de burse pentru cetățenii din străinătate! Pentru anul academic 2023-2024, 500 de burse vor fi oferite în cadrul Programului anual de burse acordate de statul român cetățenilor din țări non-UE.
Mă bucură mult faptul că bursierii de la licență și de la master vor studia doar în limba română, fiind astfel promovate limba și cultura țării noastre. Excepție vor face doar cei de la doctorat, care au posibilitatea să opteze pentru studii în limba română sau într-o limbă străină stabilită de școala doctorală. Bursierii, care vin din peste 100 de țări, vor studia în marile orașe din România. Bursele sunt oferite din bugetul Ministerului Educației, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe.”