Ministrul Energiei a anuntat in mod oficial reinceperea lucrarilor la un nou proiect energetic extrem de important pentru Romania, unul pe care autoritatile din tara noastra l-au amanat pentru foarte mult timp, dar unul care va aduce intr-un final centrala de gaz de la Iernut intr-o faza in care sa poata produce energie electrica pentru Romania.
Ministrul Energiei explica mai jos importanta majora a acestui proiect pentru Romania, unul care poate aduce mari beneficii pe termen lung pentru tara noastra, si asta in conditiile in care asigurarea unei independente energetice este ceva extrem de important si dorit de catre tara noastra, deci investitiile trebuie sa fie facute acum.
“Reîncep lucrările la cel mai așteptat proiect energetic în execuție: centrala de la Iernut. Ieri Romgaz a dat ordinul de reîncepere a lucrărilor la centrala pe gaz de la Iernut. Este cel mai așteptat proiect de producție a energiei electrice din România ultimilor ani. Deblocarea acestei investiții a necesitat un efort susținut pe toate planurile: economic, juridic, diplomatic.
Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes și îi felicit pentru perseverență, cu o mențiune specială pentru Răzvan Popescu, CEO Romgaz. Este investiție strategică și ne aduce mai aproape de un deziderat pe care l-am enunțat încă de la preluarea mandatului: energie sigură din producție internă, la un preț corect.
Investiția este cuplată cu proiectul Neptun Deep, de care tot Romgaz se ocupă, împreună cu OMV Petrom, ceea ce va face ca România să devină din 2027 cel mai important producător de gaze naturale din Europa. Situarea geografică a centralei de la Iernut este deosebit de importantă pentru funcționarea sistemului energetic în toată zona de nord-vest a țării. Puterea instalată a centralei pe gaz este de 430 MW.
Centrala cuprinde patru turbine cu gaz plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei niveluri de presiune şi două turbine cu abur. Reamintesc că producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.
Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. Insolvența celor două companii a dus la o situație juridică extrem de complicată și la întârzieri în implementare. Termenul de finalizare a unității de producție de energie electrică pe gaze cu putere instalată de 430 MW a fost stabilit la 16 luni de la data ordinului de reîncepere a lucrărilor, printr-un nou contract cu firma spaniolă Duro Felguera.”