Marcel Bolos ii anunta in mod oficial pe romani in legatura cu masurile de ultima ora ale Guvernului Romaniei, iar asta pentru ca a decis sa faca o serie de taieri foarte importante, prin care bugetul statului ar trebui sa economiseasca nu mai putin de 12 miliarde de LEI, cel putin conform estimarilor facute de catre specialisti.
Marcel Bolos explica mai jos aceste masuri foarte importante, insa ele ar urma sa fie doar o parte dintre cele care ar trebui sa fie aplicate in cursul acestui an, iar asta deoarece vorbim despre alte masuri extrem de contextate, care sunt pregatite de catre Guvernul Romaniei in mod oficial.
“După cum ați văzut zilele acestea, Ministerul Finanţelor este în postura de 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫: face simulări asupra impactului pe care diferite propuneri fiscal-bugetare îl pot avea, pentru ca Guvernul României să ajungă la o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli și venituri. Am avut astăzi o ședință de lucru cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu și echipa de experți din minister.
Pentru analiza simulărilor pachetului care trebuie 𝐬𝐚̆ 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐞𝐳𝐞 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐞 𝐫𝐞𝐬𝐢𝐦𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐚 𝐬̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮𝐞 𝐬̦𝐢 𝐝𝐮𝐩𝐚̆ 𝟐𝟎𝟐𝟒. Concluzia a fost că deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul nostru și este momentul să acționăm ferm și să aducem echilibrul bugetar pe linia corectă. 𝐓𝐨𝐜𝐦𝐚𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐞𝐚 𝐩𝐚𝐜𝐡𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐦𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐚𝐝𝐮𝐜𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟑 𝐨 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐞 𝐥𝐚 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭 𝐝𝐞 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐱𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐯 𝟏𝟐 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢.
Să nu uităm că România este singura țară din UE ținută sub atentă observație, pentru că în mod persistent consumă mai mult decât produce. Și suntem avertizați că riscăm să pierdem toți banii europeni ce ne sunt alocați. Primul pas, unul vital, trebuie să îl facă statul: să reducem din cheltuielile publice şi să utilizăm mai eficient banul public.
Principiile luate în calcul sunt reducerea de cheltuieli prin mai multe tipuri de măsuri, inclusiv de reformă administrativă, precum și atragerea echitabilă de venituri la buget, fără a afecta categoriile care aveau un grad de suportabilitate redus, sub posibilități. Avem o serie întreagă de măsuri luate pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
Iar prin acestea dăm semnalul clar că efortul de echilibrare bugetară începe cu statul și e făcut în cea mai mare parte de stat. Ne concentrăm pe diminuarea numărului de secretari de stat şi altor funcţii de demnitate publică, a numărului de posturi vacante în sectorul public, pe reducerea numărului șefilor din instituții, precum și pe stabilirea unui plafon pentru acordarea voucherelor de vacanţă şi a indemnizaţiei de hrană.”