Ministrul Energiei a facut o serie de foarte importante anunturi de ultima ora, prin care aduce in atentia oamenilor faptul ca o serie de noi investitii sunt pregatite pentru a fi derulate in Romania, iar asta deoarece vorbim dspre Fondul pentru Modernizare, care dispune de o alocare de 15 miliarde de euro, din partea Comisiei Europene.
Ministrul Energiei explica mai jos de ce este foarte importanta aceasta alocare pe care a facut-o, iar asta in ideea in care vorbim despre bani care vor contribui la asigurarea independentei si stabilitatii energetice a Romaniei pentru viitor, unul dintre dezideratele foarte importante pe care le are tara noastra la ora actuala.
“Alături de colegii din Ministerul Energiei am organizat astăzi, la sediul Institutului Național de Statistică, dar și online, pentru cei care nu au putut ajunge, ședința de consultare publică în ceea ce privește rolul Fondului pentru Modernizare în tranziția din sectorul energetic. Fondul dispune de o alocare de peste 15 miliarde de euro și ne dorim ca prin acesta să realizăm tranziția către un sistem energetic mai verde, mai sigur și cu un preț corect al energiei pentru cetățeni și companii.
Fondul pentru modernizare (,,FM”) este un instrument nou de finanțare ce contribuie la obiectivele. Pactului ecologic european prin sprijinirea unei tranziții juste din punct de vedere social către o economie verde. Statele membre care, în anul 2013, au înregistrat un PIB pe cap de locuitor la prețurile pieței (în euro) sub 60 % din media Uniunii sunt beneficiare ale FM, respectiv: Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia.
FM a fost instituit de Directiva (UE) 2018/410 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 martie 2018 de modificare a Directivei 2003/87/CE în vederea rentabilizării reducerii emisiilor de dioxid de carbon și a sporirii investițiilor în acest domeniu și a Deciziei (UE) 2015/1814, pentru sprijinirea investițiilor în modernizarea sistemelor energetice și îmbunătățirea eficienței energetice.
Inclusiv finanțarea proiectelor de investiții la scară mică, în concordanță cu obiectivele cadrului de politici ale Uniunii privind clima și energia pentru 2030 și cu obiectivele pe termen lung prevăzute în Acordul de la Paris. Perioada de implementare a FM este 2021-2030. FM este constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piață a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre prin schema EU-ETS pentru perioada 2021-2030.
România are alocat un procent de 11,98% din totalul de 2 % din cantitatea totală de certificate alocate statelor membre prin schema EU-ETS pentru perioada 2021-2030, pe care o poate utiliza pentru finanțarea investițiilor, astfel cum este prevăzut în Anexa IIb la Directiva EU-ETS revizuită.”