Ministrul Apararii anunta in mod oficial o serie de anunturi de ultima ora cu privire la Armata Romana, pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca in atentia tuturor oamenilor este adusa comemorarea eroilor cazuri in primul razboi mondial, acum 106 ani, cand se puntea piatra de temelie a Mausoleului de la Marasesti.
Ministrul Apararii vorbeste in mod oficial mai jos despre comemorarea acestor eroi, iar separat de asta vorbeste in mod oficial inclusiv despre tabara organizata pentru tinerii romani care vor sa devina militari in viitor, informatii multe cu privire la ceea ce se intampla fiind oferite in mod oficial pentru toti cei interesati.
“În memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial, acum 106 de ani, România punea, la inițiativa Societății Femeilor Ortodoxe, piatra de temelie a Mausoleului de la Mărășești, care este loc de odihnă veșnică pentru peste 5.000 de ostași. Nu vom putea niciodată să exprimăm pe deplin, prin vorbe sau fapte, recunoștința noastră eroilor care s-au jertfit pentru noi, urmașii lor.
Dar putem să ținem aprinsă candela conștiințelor noastre, să înălțăm o rugăciune de mângâiere a sufletelor celor căzuți în luptă și să transmitem generațiilor următoare tradiția cultului eroilor neamului nostru. Legendarele izbânzi din august 1917, de la Mărăști, de la Oituz ori Soveja, au deschis drumul unei veritabile renașteri naționale, prin curajul, eroismul și cu sacrificiile ostașilor români, care au decis că „Pe aici nu se trece!”.
Avem datoria de a spune această poveste copiilor și nepoților noștri, pentru ca și ei să o spună celor care vor veni după ei. Astăzi, războiul ilegal de la graniță ne amintește că este de datoria noastră să consolidăm capacitatea de apărare a țării, dar și faptul că, alături de aliații și partenerii noștri din UE și NATO, România este un furnizor important de securitate în sud-estul Europei si în regiunea Mării Negre.
La tabăra organizată pentru prima dată în țara noastră iau parte 162 de adolescenți (cu vârsta de 15-17 ani) și 16 lideri de grup (cu vârsta peste 21 de ani) din Belgia, Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, Polonia și România. Desfășurătorul din perioada 29 iulie – 12 august a campului cuprinde explorarea împrejurimilor orașelor Sibiu și Brașov, vizitarea Castelului Bran, Cetății Alba Iulia, Muzeului Astra și a Salinei Turda.
Respectiv efectuarea unor exerciții aplicative și sportive în poligonul Daia și facilitățile Academiei Forțelor Terestre. De asemenea, programul include lecții de istorie și cultură românească, dar și drumeții pe trasee special concepute. Tinerii sunt încurajați să descopere diversitatea culturală, dar și lucrul în cadrul unor echipe multinaționale.”