Ministrul Educatiei: Memorandum de ULTIMA ORA Anuntat Elevilor din Scolile din Toata Romania!

Ministrul Educatiei Memorandum ULTIMA ORA Anuntat Elevilor Scolile Toata Romania

Ministrul Educatiei a decis in mod oficial sa ii anunte pe elevii din toate scolile Romaniei in legatura cu un memorandum foarte important, despre care ar trebui sa stie cu totii, iar asta pentru ca el vizeaza o noua cooperare dintre Romania si Belgia, in vederea implementarii programului Deschidere catre limbi si culturi, pentru perioada 2023 – 2028.

Ministrul Educatiei explica in mod oficial mai jos ceea ce presupune acest program, dar deasemenea vorbeste si despre un nou program dedicat fermierilor, pe care vrea sa ii ajute sa deprinda competentele digitale de care au nevoie la ora actuala pentru a isi desfasura activitatile in cele mai bune conditii posibile in Romania.

“Memorandumul inițiat de Ministerul Educației, cu tema „Aprobarea negocierii și semnării Cartei de parteneriat între Ministerul Educației din România și Guvernul comunității franceze din Belgia privind implementarea programului de Deschidere către limbi și culturi pentru perioada 2023-2028” a fost aprobat, astăzi, în ședința de Guvern. Programul presupune desfășurarea cursurilor de „Limbă, Cultură și Civilizație Românească”.

Precum și a cursului de „Deschidere către limbi și culturi” în unitățile de învățământ din Belgia, organizate sau subvenționate de Comunitatea franceză, care au făcut solicitare în acest sens. Cursurile vor fi predate de profesori români, selectați în urma unui concurs organizat de Institutul Limbii Române și se adresează elevilor din învățământul obligatoriu. Acestea sunt oferite gratuit, la solicitarea părinților.

În anul școlar 2022-2023, proiectul a cuprins: 21 de unități școlare; 533 de elevi; 32 de grupe de limba română; 7 clase de elevi; 6 profesori colaboratori români. Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească este un mijloc valoros de promovare a multilingvismului, o modalitate de a facilita cunoașterea limbii, a culturii și a civilizației românești în rândul elevilor de origine română, precum și în rândul celorlalți participanți.

Fermierii au nevoie de competențe adaptate la nevoile actuale și viitoare ale sectorului agricol. Schimbările climatice vin cu noi provocări, tehnologia deschide noi oportunități, iar pregătirea oferită de liceele agricole trebuie să poată răspunde acestor noi realități. Agricultura de precizie și sustenabilă se descoperă în ateliere și ferme didactice performante. Alocăm, prin PNRR, 43 de milioane de euro pentru îmbunătățirea calității învățământuluiliceal agricol și creșterea atractivității ofertelor educaționale.

Ghidul solicitantului aferent apelului de proiecte „Îmbunătățirea infrastructurii liceelor cu profil agricol” a fost pus în consultare publică de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care are calitatea de agenție de implementare a proiectelor în baza acordului cu Ministerul Educației. Cel puțin 57 de licee agricole pot primi finanțare pentru pregătirea viitorilor fermieri antreprenori și a salariaților în domeniile agriculturii și a celor conexe acesteia.”