Marcel Bolos le vorbeste in mod oficial tuturor romanilor din tara despre masurile radicale, de urgenta, pe care Guvernul Romaniei trebuie sa le ia in momentul de fata pentru a reduce substantial cheltuielile bugetare, dar si numarul ordonatorilor de credite, Romania avand peste 16.000 in acest moment.
Marcel Bolos explica mai jos de ce este necesar ca toate aceste masuri sa fie impuse chiar acum in toata Romania, si de ce este nevoie ca ele sa fie o prioritate pentru Guvernul Romaniei in cursul urmatoarelor saptamani, asa ca va fi interesant de vazut daca ele vor fi in mod efectiv impuse in toata tara, sau nu.
“Ce credibilitate să avem când cerem impozite și taxe românilor care își plătesc mereu contribuțiile, dacă noi nu ne asigurăm că fiecare leu cheltuit din bugetul statului este #investit cu înțelepciune? Vă dau un exemplu: suntem țara cu cei mai mulți ordonatori de credite din lume: aproximativ 16.000. Ordonatorii de credite sunt entitățile care au autoritatea să aprobe cheltuielile din bugetul public. Așa-numiții „𝐬̦𝐞𝐟𝐢 𝐥𝐚 𝐛𝐚𝐧𝐢”, care însă generează costuri foarte mari pentru buget.
Am venit cu propunerea să evaluăm fiecare instituție publică pentru a determina dacă numărul actual de ordonatori este justificat și eficient. Iar acolo unde găsim suprapuneri sau redundanțe, vom lua măsuri pentru a le corecta. Este important să înțelegem că optimizarea structurii ordonatorilor nu înseamnă o reducere a importanței acestora, ci mai degrabă o 𝐢̂𝐦𝐛𝐮𝐧𝐚̆𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐫𝐞 𝐚 𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐬̦𝐢 𝐚 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐨𝐧𝐬𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 în administrarea finanțelor publice.
Sper ca mult criticata reformă ordonanţă de urgenţă a austerităţii, care este pentru România, un reper, o răscruce… România se află la o răscruce de drumuri, iar această ordonanţă de urgenţă aduce cu sine, de asemenea, descentralizare serviciilor publice, aduce cu sine regionalizarea anumitor servicii publice şi să nu fiu înţeles greşit din perspectiva regionalizării.
Acolo o să vedeţi elemente de reformă profundă care trebuiesc luate acum, nu mai târziu, pentru a nu mai ajunge la situaţii delicate pentru România din perspectiva sustenabilităţii finanţelor publice. Guvernul României, aşa cum domnul prim-ministru a spus de multe ori este angajat pe drumul acesta al reformelor profunde şi al apropierii serviciilor publice de oameni.
Acesta este cu adevărat momentul de răscruce pentru România. Nici eu nu credeam că suntem cu o asemenea greutate care planează asupra României, dar sunt convins că prin înţelepciunea şi chibzuinţa cu care Guvernul României încearcă să facă lucrurile, asumându-şi un mare risc. În an prelectoral să faci reformă este un act de curaj şi de patriotism la nivel naţional care trebuie să aducă roadele cuvenite.”