RO-ALERT: Decizia Oficiala IMPORTANTA cu Impact pentru MILIOANE de Romani

RO-ALERT Decizia Oficiala IMPORTANTA Impact MILIOANE Romani

RO-ALERT este, de departe, unul dintre cele mai importante sisteme de protectie creat in Romania, el fiind folosit in repetate randuri pentru a-i ajuta pe oameni sa se protejeze impotriva unei varietati de pericole, iar acum Raed Arafat a anuntat ca se doreste o extindere a felului in care este folosit in tara.

RO-ALERT ar urma sa fie interconectat inclusiv cu serviciile de radio si televiziune din Romania in viitor, astfel incat alertele de orice tip sa nu ajunga doar pe telefoanele mobile, ci sa fie deasemenea vizibile inclusiv pe televizoare, sau sa fie ascultate la radio, masuri care se aplica de mult in alte tari.

Discuțiile au fost conduse de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, iar la întâlnire au participat reprezentanți din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Administrației Naționale Apele Române și ai Institutului Național de Hidrologie.

Printre subiectele discutate s-au numărat îmbunătățirea, actualizarea și extinderea sistemului RO-ALERT, pentru a asigura o avertizare cât mai eficientă și rapidă a populației în cazul unor situații de urgență. În acest sens, s-a analizat modul actual de transmitere a mesajelor și s-au identificat posibile îmbunătățiri pentru a optimiza funcționarea acestui sistem.

Un alt aspect important abordat în cadrul întâlnirii a fost diversificarea metodelor și modurilor de transmitere a mesajelor prin RO-ALERT, inclusiv posibilitatea de a transmite mesaje în funcție de categoria și gravitatea evenimentului. Discuțiile au vizat posibilitatea interconectării cu alte aplicații și platforme, inclusiv radioul și televiziunea, pentru a asigura o acoperire cât mai largă și o comunicare eficientă către cetățeni în diferite situații de urgență.

Totodată, au fost purtate discuții despre îmbunătățirea mecanismului de alertare privind fenomenele meteorologice și optimizarea acestora, prin modernizarea rețelei naționale de stații meteorologice, proiect aflat în derulare de către ANM. Această acțiune va îmbunătăți performanțele prognozelor, avertizările meteorologice și timpul de răspuns în vederea informării factorilor de decizie și a populației.

Pentru prevenirea și diminuarea pagubelor datorate fenomenelor meteorologice periculoase, inclusiv situațiile de vreme severă imediată. De asemenea, a fost prezentat un raport de progres, în care s-au evidențiat realizările până în prezent și s-au conturat obiectivele viitoare ale îmbunătățirii sistemului RO-ALERT. Eforturile sunt orientate către automatizarea acestuia, astfel încât să poată fi acționat rapid și eficient în momente critice.”