Ministrul Mediului: 3 IMPORTANTE Anunturi de ULTIMA ORA care Vizeaza MILIOANE de Romani!

Ministrul Mediului 3 IMPORTANTE Anunturi ULTIMA ORA Vizeaza MILIOANE Romani

Ministrul Mediului a publicat in mod oficial 3 anuntir foarte importante pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca vorbeste, intr-o prima masura, despre problema majora a deseurilor care trebuie reciclate, si care trebuie sortate inainte de a fi duse in locatiile pentru colectare, dupa cum puteti vedea mai jos.

Ministrul Mediului vorbeste deasemenea inclusiv despre suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor in Bucuresti si cat de mica este aceasta in realitate, insa aduce in atentie si proiectul de lege al Codului Silvic, care va fi in dezbatere publica in perioada 21 – 23 august, cu mai multe detalii oferite mai jos.

“Deșeurile din ambalaje, rămân, în continuare, cea mai mare categorie de deșeuri pe care, în loc să le trimitem la reciclare, le ducem amestecate la depozitare sau, mai grav, le întâlnim aruncate ilegal în natură. Avem speranțe mari că lucrurile se vor schimba anul acesta, odată cu implementarea #SGR, însă ambalajele din băuturi reprezintă doar o mică parte din totalul deșeurilor din ambalaje.

Iar îndeplinirea țintelor nu va fi posibilă decât prin contribuția comună a tuturor actorilor de pe lanț: producători, retaileri, OIREP, colectori, reciclatori, UAT și ADI, autorități centrale, locale și, bineînțeles, generatorii de deșeuri. În acest sens, am avut o discuție la Minister cu reprezentanții Asociației OIREP Ambalaje, care reprezintă mai multe Organizații care Implementează obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului.

De asemenea, în cadrul întâlnirii noastre, am discutat și despre impactul modificărilor legislative, din domeniul managementului deșeurilor, asupra realizării obiectivelor aferente anului 2023, dar și despre crearea unui mecanism prin care se dorește eficientizarea colectării din fluxul de deșeuri municipale, prin colaborarea dintre OIREP și UAT.

În condiţiile în care suprafaţa medie de spaţiu verde pe cap de locuitor din Bucureşti este sub recomandarea Uniunii Europene, de 26 de metri pătraţi pentru fiecare cetăţean, şi mult mai mică decât recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de 50 de metri pătraţi, este clar că soluţia este crearea sau măcar conservarea spaţiilor verzi, nicidecum eliminarea lor. Ca ministru al Mediului, susţin protejarea spaţiului verde, mai ales când este vorba despre un parc situat în inima Capitalei, un oraş şi aşa sufocat de trafic şi poluare.

Proiectul de lege privind Codul Silvic se află în dezbatere publică în perioada 21 – 23 August. Vom organiza o serie sesiuni de dezbatere publică în această perioadă, care vor avea loc în sistem hibrid: atât videoconferință, cât și prezență fizică la sediul MMAP. La acestea pot participa asociații profesionale din administrația silvică și din industria lemnului, societatea civilă, entități ale statului, autorități centrale și locale, precum și alte entități interesate.”