Austria: Masuri de ULTIMA ORA ale Romaniei cu Gerhard Karner pentru Aderare la Schengen

Austria Masuri ULTIMA ORA Romaniei cu Gerhard Karner Aderare Schengen

Austria continua sa resimta presiunea pusa de Romania si alte tari europene pentru a facilita aderarea tarii noastre la Schengen in cursul anului 2023, iar astazi vorbim despre o noua discutie avuta de ministrul MAI cu Gerhard Karner, omologul de la Viena, cu privire la veto-ul dat de catre guvernul lui Karl Nehammer in decembrie 2022.

Austria pare sa fie dispusa sa coopereze cu Romania pentru a gasi solutii care sa permita aderarea Romaniei la Schengen, solutii care variaza de la unele care vizeaza inclusiv noul pact privind azilul in Europa, combaterea migratiei ilegale in zona noastra din UE, depistarea calauzelor, dar si a gruparilor infractionale care faciliteaza migratia.

Austria nu a dat in vreun fel de inteles, in urma acestei noi intalniri, ca ar fi dispusa sa-si schimbe opinia cu privire la veto-ul dat in decembrie, insa poate ca noile masuri de colaborare vor grabi aderarea Romaniei la Schengen, dar pare tot mai improbabil ca acest lucru sa se intample in cursul anului 2023, din pacate pentru noi.

“am avut o întâlnire oficială la Viena cu Gerhard Karner, ministrul federal de interne al Republicii Austria. În cadrul discuțiilor, s-a subliniat necesitatea continuării operațiunilor comune derulate la nivel operativ, care vizează în special combaterea migrației ilegale, a călăuzelor și a grupărilor infracționale. În acest context, partea austriacă a apreciat, a recunoscut și a mulțumit în mod repetat părții române pentru cooperare.

Si conducerii MAI pentru coordonarea unor operațiuni concrete de combatere a criminalității organizate. În ceea ce privește subiectul aderării la spațiul Schengen, au fost purtate discuții în sensul identificării modalităților de cooperare și coordonare, constructiva, care să conducă la o decizie favorabilă cât mai curând posibil.”