Ministrul Educatiei transmite in mod oficial 2 noi informari de ultima ora, acestea fiind aduse in atentia profesorilor si elevilor din toate scolile tarii, iar asta pentru ca in primul rand vorbeste despre un ordin care aproba metodologia de acordare a burselor scolare, cu detalii oferite mai jos acum.
Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial si despre o vizita pe care a facut-o in judetul Bihor in cursul zilei de ieri, si asta pentru ca acolo a fost prezenta la universitatile Oradea si Emanuel, unde a discutat cu reprezentantii acestora despre modul in care au organizat cursurile care se tin in cadrul unitatilor de invatamant.
“A fost pus în consultare publică proiectul de ordin de ministru care aprobă Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare. Această metodologie reglementează criteriile, condițiile și modalitățile de acordare a: a) burselor de excelență olimpică I; b) burselor de excelență olimpică II; c) burselor de merit; d) burselor sociale; e) burselor tehnologice; f) burselor pentru mame minore. Propunerile pot fi transmise până la data de 4 septembrie 2023.
Ziua de astăzi, petrecută în județul Bihor, mi-a confirmat că, atunci când există competență și bună credință, lucrurile se întâmplă! Vizitele la Universitatea Oradea și Universitatea Emanuel mi-au arătat preocuparea acestor instituții pentru creșterea calității educației pe care o oferă tinerilor!
Șantierul extins de la Universitatea Oradea este dovada că, la nivel local, a fost pe deplin înțeleasă necesitatea unui mediu de învățare potrivit vremurilor noastre. Investițiile în infrastructură universitară și în creșterea conexiunii cu mediul de cercetare-inovare și cu cel economic sunt soluția pentru ca universitățile să își consolideze rolul motor al progresului în societate și comunitate.
Apoi, discuția cu reprezentanții instituției a fost confirmarea preocupării permanente pentru un act didactic de calitate, inclusiv prin interesul acordat aspectelor ce țin de elaborarea legislației secundare, odată cu promulgarea noii Legi a învățământului superior, ce va intra în vigoare la începutul lunii septembrie.
Recredibilizarea rutei duale se face și prin garantarea orizontului tinerilor – iar aceasta înseamnă să oferim posibilitatea absolvenților de învățământ dual preuniversitar să-și continue studiile universitare tot în sistem dual, dacă doresc acest lucru și îndeplinesc condițiile necesare. Tinerii au nevoie de un învățământ în care fiecare dintre ei să fie pus în valoare și să-și atingă potențialul, iar Oradea este un exemplu incontestabil de performanță în acest sens.”