Ministrul Sanatatii anunta in mod oficial o ordonanta de urgenta cu o serie de masuri pentru spitalele din toata Romania, iar asta pentru ca vorbim despre o serie de decizii pentru a finanta sistemul de asigurari de sanatate pentru tratarea si monitorizarea bolilor care au impact major asupra starii de sanatate.
Ministrul Sanatatii explica mai jos de ce sunt necesare aceste modificari si de ce trbeuie sa fie alocate fonduri pentru ca romanii sa beneficieze de un sistem de sanatate care sa le ofere intr-adevar ceea ce au nevoie din punct de vedere al serviciilor medicale la standarde europene, chiar in acest moment.
“În acest context, pentru a asigura în mod neîntrerupt decontarea serviciilor medicale și a medicamentelor, inclusiv pentru unele servicii medicale cuprinse în cadrul programelor naţionale de sănătate curative și, în consecință, pentru a respecta drepturile asiguraților din cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum și tratarea şi monitorizarea bolilor cu impact major asupra stării de sănătate.
Prin prezentul act normativ se reglementează stabilirea, începând cu trimestrul III al anului 2023 a unor măsuri în sistemul de asigurări sociale de sănătate prin care să se asigure tranziția spre o situație similară celei anterioare contextului economic din anul 2023. Prin aceste măsuri se urmărește deopotrivă asigurarea unei sustenabilități financiare a furnizării serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale.
Pentru justificarea cheltuielilor și pentru realizarea unui control al costurilor în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, preîntâmpinându-se apariţia unor disfuncţionalităţi majore în asigurarea accesului bolnavilor la serviciile medicale preventive şi curative. Contractarea de către casele de asigurări de sănătate a sume alocate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu destinaţie servicii medicale spitaliceşti.
Fără a mai fi necesară o regularizare trimestrială, având în vedere faptul că la nivelul CNAS se rețin cotele prevăzute de lege, pentru a asigura o gestionare eficientă a sumelor alocate în bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pentru acest domeniu de asistență medicală, astfel încât să se asigure accesul neîntrerupt al asiguraților la servicii medicale.
Precum și pentru situații neprevăzute care pot apărea în actualul context economic, după cum urmează: a) la nivelul valorii aferente indicatorilor realizaţi în limita valorii de contract dacă se acoperă contravaloarea cheltuielilor efectiv realizate, b) la nivelul cheltuielilor efectiv realizate în limita valorii de contract, în situaţia în care valoarea aferentă indicatorilor realizaţi este mai mică sau egală cu nivelul cheltuielilor efectiv realizate.”