Ministrul Educatiei aduce in atentia elevilor si parintilor din toata tara noi hotarari de ultima ora, care ar trebui sa ii informeze in mod oficial in legatura cu masurile aplicate pentru acordarea burselor scolare, Ligia Deca explicand mai jos cum anume vor fi alocate procentele pentru elevii din clasele tarii.
Ministrul Educatiei detaliaza felul in care se acorda fiecare bursa, in functie de mediile pe care le au elevii din clasele scolilor din toata Romania, separat aducand in atentie inclusiv numarul maxim de elevi care pot invata intr-o clasa, in urma unor controverse privind numarul mare de tineri care trebuie sa invete impreuna.
“Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare a fost trimisă spre publicare la Monitorul Oficial. Documentul prevede următoarele: bursele de merit se acordă pentru 30% din elevii din fiecare clasă, cu posibilitatea extinderii listei de beneficiari pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50; bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a se vor acorda pe baza mediei notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare.
Bursele de merit pentru elevii de clasa a IX-a se vor acorda pe baza mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional; bursele de merit se vor acorda și pentru premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare, respectiv pentru participarea în loturile restrânse de pregătire pentru olimpiadele internaționale.
Bursele sociale se acordă elevilor din familii monoparentale, inclusiv elevilor cu unul dintre părinți decedați, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie; bursele sociale se acordă elevilor cu deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului.
Bursele sociale se acordă elevilor din familii cu un venit mediu net lunar/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie. Metodologia de acordare a burselor școlare va fi disponibilă pe website, după publicarea în Monitorul Oficial. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să vă adresați reprezentanților unităților de învățământ în care învață copiii dumneavoastră.
Deci în ceea ce privește numărul care a fost valabil, până acum era vorba de 29. Legea învățământului preuniversitar micșorează efectivele la clasă, vorbește despre 26 maximum, după care spune că, la latitudinea inspectoratelor, se mai pot aproba încă două locuri și există încă o prevedere care spune că pentru situații excepționale, justificate de către consiliul de administrație al școlii, Ministerul Educației poate aproba un număr suplimentar.”