Ministerul Apararii a anuntat o serie de masuri de urgenta la granitele Romaniei in plin razboi cu Ucraina, iar Armata Romana a fost implicata in unele dintre ele, intr-o prima faza fiind vorba despre restrictii noi pentru spatiul aerian de la granita Dobrogei cu Ucraina, pentru protectia traficului aerian.
Ministerul Apararii vorbeste mai jos despre modul in care se aplica aceste restrictii aeriene la ora actuala, iar separat este anuntat faptul ca au fost finalizate spatiile de protectie impotriva oricaror obiecte aeriene care ar putea cadea la sol si ar putea afecta populatia, dupa cum puteti vedea si mai jos acum.
“Începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m.
Notificarea privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autoritățile aeronautice competente civile și militare. În aceste zone restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență).
Restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, după declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.
Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian. Menționăm că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu este afectat. Militarii Brigăzii 10 Geniu au finalizat astăzi spațiile de protecție construite în zona Plauru, pe care le-au predat primăriei Ceatalchioi.
Spațiile de protecție sunt construite din cadre prefabricate din beton armat tip P2, combinate cu amenajări suplimentare executate la locul instalării – consolidarea incintei cu strat de saci de pământ și montarea de protecții la ambele capete (șicane de beton consolidate cu saci de pământ). Acestea asigură protecția împotriva schijelor, fragmentelor și a undei de șoc generate de prăbușirea în proximitatea structurii a unei drone, chiar și în cazul în care aceasta poartă încărcătură de luptă care detonează la impactul cu solul.”