Armata Romana confirma in mod oficial 2 actiuni de ultima ora, foarte importante, pentru milioanele de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca in cursul zilei de ieri a fost organizata o sedinta pentru imbunatatirea coordonarii intre institutiile centrale si locale pentru protejarea zonei Dobrogei.
Armata Romana explica mai jos ce fel de masuri au fost luate in cadrul MApN in acest scop, iar separat ni se vorbeste deasemenea si despre exercitiul international Scutul de Foc 2023, insa si despre campania de recrutare pentru soldati gradati profesionisti, care este in plina derulare in aceasta perioada in Romania.
“Statul Major al Apărării a organizat marți, 26 septembrie, în sistem videoconferință, o întâlnire cu reprezentanți ai autorităților publice locale din județele Brăila, Constanța, Galați și Tulcea. Activitatea a urmărit optimizarea coordonării interinstituționale în contextul situației de securitate determinată de evoluția agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei. Agenda a cuprins prezentarea situației de securitate.
A procesului de comunicare publică a armatei, subiecte din tematica pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare, respectiv responsabilitățile legale ce revin diferitelor instituții din sistemul național de apărare. Ședința se înscrie în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 969/2007 privind organizarea, desfășurarea şi conducerea pregătirii pentru apărare a persoanelor cu atribuții de conducere în domeniul administrației publice, la nivel central şi local fiind, totodată, o continuare a dialogului susținut de conducerea MApN cu reprezentanții autorităților publice locale.
Militarii români, moldoveni și americani s-au instruit umăr la umăr la exercițiul de instruire în comun „Scutul de foc/Rapid Trident 23” pentru perfecționarea abilităților de acțiune în cadru multinațional. Perioada de desfășurare a exercițiului a fost 17-22 septembrie 2023, în Republica Moldova, la activități participând militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Brigada 15 Mecanizată “Podu Înalt”.
În cadrul exercițiului au fost executate activități de antrenament în teren și trageri reale cu armamentul de artilerie, pe timp de zi și de noapte. Exercițiul de instruire în comun pentru structurile de artilerie „Scutul de foc” se desfășoară anual, începând cu anul 2015, în baza acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, semnat la 20 aprilie 2012.
Sute de candidați s-au prezentat în aceste zile la sediul unităților militare, în vederea parcurgerii etapelor de selecție. În acest moment avem în derulare o campanie de recrutare pentru soldații gradați profesioniști, campanie ce se desfășoară direct în unitățile militare. Începută în luna mai prin centrele militare zonale, județene și de sector, campania de recrutare și selecție pentru încadrarea posturilor vacante de soldați/gradați profesioniști pentru anul 2023 a fost extinsă.”