Ministrul Sanatatii: Anunturi si Decizii de ULTIMA ORA privind Testarea Antidrog in Scolile Romaniei

Ministrul Sanatatii Anunturi Decizii ULTIMA ORA Testarea Antidrog Scolile Romaniei

Ministrul Sanatatii a facut noi anunturi foarte importante cu deciziile de ultima ora luate in legatura cu testarea antidrog in scolile din Romania, iar asta pentru ca Alexandru Rafila explica faptul ca nu doreste ca acest lucru sa se faca in cazul tuturor copiilor care urmeaza cursurile unitatilor de invatamant din tara.

Ministrul Sanatatii detaliaza mai jos cum ar trebui sa se faca testarea antidrog din Romania pentru elevii din scoli, cel putin in baza dorintelor pe care le are ministrul, Alexandru Rafila incercand sa-i si linisteasca pe parinti in legatura cu ceea ce urmeaza sa se intample in cursul anilor urmatori in unitatile de invatamant.

“O să vedem care va fi forma finală care trebuie integrată într-o discuție mai largă cu Ministerul Educației, cu MAI și cu alte structuri care se ocupă de această problematică a drogurilor. Însă, sunt câteva lucruri față de care noi am fost de la început tranșanți. În primul rând, screening-ul copiilor, adică testarea în masă, am respins-o din primele momente.

Nu există nicăieri așa ceva și n-are nicio utilitate. Nu are rost pentru că nu facem altceva decât să generăm foarte multe tensiuni, discriminare și stigmatizare. Nu cred că ăsta este scopul. Un copil care consumă droguri este un copil bolnav. Are nevoie de asistență medicală. Nu vom face absolut nimic în acest sens, dacă nu introducem educația pentru sănătate în școli încă din ciclul primar.

Iar această problematică a respingerii drogurilor nu este prezentată și nu este educat copilul încă din primele clase în ceea ce privește consumul de substanțe psihoactive sau de alcool. E opinia mea foarte tranșantă. Amânăm de foarte mulți ani introducerea educației pentru sănătate în școli. Trebuie să avem copii sănătoși din punct de vedere igienic, mental.

Să respingă aceste droguri și să ducă o viață sănătoasă, să se alimenteze corect. Nu înțeleg de ce nu introducem educația pentru sănătate. Există module de pregătire pentru cadrele didactice, adaptate vârstei copilului. Au fost discuţii foarte multe în spaţiul public despre educaţia sexuală, sigur, anumite noţiuni trebuie predate copiilor, corespunzător vârstei, dar de aici la a respinge educaţia pentru sănătate mi se pare foarte mult.

Avem o responsabilitate pentru copiii noştri, sunt convins că şi doamna ministru Deca o să marşeze la acest demers al Ministerului Sănătăţii şi din anul şcolar viitor să avem educaţia pentru sănătate ca disciplină. Trebuie să existe module adaptate vârstei, un modul pentru ciclul primar, altul pentru ciclul gimnazial, altul pentru liceu.”